Är annandag pingst en röd dag?

Pingst är en stor högtid inom kristendomen och är särskilt relaterat till temat om den helige Anden. Pingsten kan ibland ses som en lite mindre högtid jämfört med exempelvis den närliggande påsken. Kanske beror det på att pingst innehåller få röda dagar då man är ledig?

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Många ställer sig frågan om man är ledig på annandag pingst och om det är en röd dag. Detta är en berättigad fråga med tanke på annandag pingsts historia när det kommer till att vara en röd dag.

I denna artikel ämnar vi besvara just detta.

Andens vind över världen

Under Kristi himmelsfärd lämnar Jesus vår jord kroppsligt, men låter sin ande finnas kvar bland oss. Innan han ger sig av berättar han för sina lärjungar att människan inte kommer vara ensam.

Är Annandag pingst en röd dag?

Temat för annandags pingst är således Andens vind över världen och berättas om i bibeln:

Medan Petrus ännu talade föll den heliga anden över alla som hörde hans ord. De omvända judar som hade följt med Petrus häpnade över att den heliga andens gåva blev utgjuten också över hedningarna; de hörde hur dessa talade med tungor och prisade Gud. Då frågade Petrus: ”Vem kan hindra att de blir döpta med vatten, när de har tagit emot den heliga anden alldeles som vi?” Och han sade till att de skulle döpas i Jesu Kristi namn. Sedan bad de honom stanna några dagar.

I Petrus tal faller den helige Anden även över hedningarna som därför också bör kunna döpas.

Är annandag pingst en röd dag?

Vilka dagar som räknas som röda dagar finns lagstadgat i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Annandag pingst är alltså inte en röd dag och du är i regel inte ledig från arbete eller skola. Tänk på att det i slutändan är upp till din arbetsgivare.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Tidigare var annandag pingst en röd dag men ersattes istället av nationaldagen den 6 juni från och med 2005. Bakgrunden till bytet motiverade regeringen med:

Att göra nationaldagen till helgdag i Sverige skulle vara ett sätt att visa att nationaldagen är värd ett större utrymme än den har idag.

Anledningen till att lotten föll på annandag pingst beror på sociala och ekonomiska skäl. Annandag jul och annandag påsk är dock fortfarande röda dagar.

ANNONS

LENDO

Samla dina lån och sänk din månadskostnad: Ansök direkt och få svar från upp till 35 långivare med samma kreditupplysning.

Om du uppskattade denna artikel om annandag pingst: Dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev för att inte missa kommande helgdagar.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap