När är fars dag?

På Fars dag firar vi vår pappa, faderskapet och hela världens fäder – vanligtvis med frukost på sängen och en present. I många fall kan ett gammalt hederligt telefonsamtal också fungera utmärkt. Fars dag har, precis som Mors dag, sitt ursprung i Amerika och har sedan tidigt 1930-tal varit en del av svensk tradition.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Eftersom datumet för Fars dag varierar från år till år är det inte alltid lätt att ha koll på när fars dag är. Detta resulterar i att många ställer sig frågan:

När är fars dag?

I denna artikel besvarar vi detta och ger dig en kort historialektion över hur fars dag kom till.

Fars dag: Ett amerikanskt påhitt

Den moderna Fars dag är idag en världsomspännande högtid som på ett eller annat sätt firas i över 100 länder. Men allt började under ett tidigt 1900-tal i Amerika med en viss inspiration den kvinnliga motsvarigheten: Mors dag.

När är fars dag?

I det amerikanska inbördeskrigets fotspår finner vi historians huvudperson, nämligen en kvinna vid namn Sonora Smart Dodd.

Hennes far, en veteran från inbördeskriget, hade på egen hand uppfostrat sina sex barn efter att frun gått bort. Detta ville Sonora Dodd givetvis hedra sin fader för och valde att instifta högtidsdagen Father’s Day år 1910.

Om Mother’s Day fanns varför skulle inte en motsvarande dag för fäder då också finnas?

Dagen fick inget ordentligt fäste i samhället förrän 1924 när den dåvarande amerikanska presidenten Calvin Coolidge erkände- och uppmärksammade dagen:

The widespread observance of this occasion is calculated to establish more intimate relations between fathers and their children and also to impress upon fathers the full measure of their obligations.

Men vid denna tidpunkt blev inte pappa-dagen en officiell nationell högtidsdag utan det skulle dröja drygt 40 år till. År 1966 deklarerade president Lyndon Johnson dagen som en nationell högtidsdag och den tredje söndagen i juni tillägnad alla fäder.

När är fars dag?

Fars dag har tillhört de svenska traditionella högtidsdagarna sedan 1931 då högtidsdagen importerades från Amerika.

När fars dag är skiljer sig åt från land till land och i Sverige firar vi alltid pappa den andra söndagen i november. I år innebär det att vi markerar den 10 november i kalendern.

Farsdag firas ofta med frukost på sängen och en present. Den i särklass vanligaste presenten har länge varit slipsen och är något som alltid brukar gå hem. Andra exempel på farsdagspresent är böcker, parfym och blommor.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Vi hoppas att du fick svar på frågan: När är fars dag? Dela gärna artikeln i sociala medier eller på din blogg.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap