Är midsommardagen en röd dag?

På midsommardagen är många vanligtvis trötta efter den vilda kvällen dessförinnan. Kanske blev det en och annan snaps för mycket? Eller kanske spenderade du halva natten i jakten på sju sorters blommor?

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Trots att höjdpunkten kanske är över är vi inte helt klara än med midsommar. Många brukar ställa sig frågan:

Är midsommardagen en röd dag?

I denna artikel får du svaret!

Midsommardagens betydelse

Inom kristendomen är midsommardagen en viktig högtidsdag där den tidigare firades som Johannes döparens dag. Sedan år 2000 förknippas midsommardagen numera istället med Skapelsen som tema.

Är midsommardagen en röd dag?

I det gamla svenska bondesamhället var midsommardagen också en viktig dag. Enligt den gamla traditionen kunde midsommardagens väderlek förutspå hur vädret skulle bli för hela den kommande sommaren.

Perioden efter midsommar var också viktig eftersom det snart var dags för skörd. Midsommardagen markerade den tidpunkt då alla förberedelser skulle vara färdiga och redskapen redo.

Är midsommardagen en röd dag?

För att ta reda på vilka dagar som räknas som röda dagar, eller allmänna helgdagar, måste vi vända oss till lagen (1989:253) om allmänna helgdagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Midsommardagen är alltså en röd dag och är alltid på en lördag. Du är alltså i regel alltid ledig från arbete på midsommardagen.

I år infaller midsommardagen den 24 juni.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Midsommarafton må vara höjdpunkten men än är midsommarhelgen inte över. På midsommardagen kan man vila upp sig tillsammans med nära och kära. Eller kanske finns det en del kvar att städa sedan gårdagen? Oavsett hur dagen spenderas önskar vi dig en skön midsommardag!

Hoppas du uppskattade denna artikel om midsommardagen. Dela gärna med dig i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedanför.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap