Varför firar man halloween?

I Sverige är vi relativt insatta i vad Halloween innebär som begrepp – vi klär ut oss, karvar pumpor och frågar om bus eller godis från dörr till dörr. Många blandar dock ihop Halloween med högtiden Alla helgons dag vilket varje år resulterar i frågetecken kring när halloween är.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

En annan vanlig fundering är också;

Varför firar man halloween?

I denna artikel besvarar vi just denna fråga och redovisar för halloweens ursprung.

Kelter och de brittiska öarna

Halloween, som är en sammanskrivning av engelskans All Hallows’ Eve, har sitt ursprung hos kelterna – ett folkslag som sträcker sig ungefär 2000 år tillbaka. De bestod till största del av grupperingar från det som idag är Irland, Storbritannien och delar av Frankrike.

Halloween kommer från kelternas Samhain

Kelterna firade sitt nyår den 1 november som markerade slutet på sommaren och starten på den mörka och kalla vintern. På denna tid var vinterhalvåret tufft och förknippades vanligtvis med depression och död.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Enligt traditionen ansågs kvällen före det keltiska nyåret vara speciell: gränsen mellan de levande och dödas värld suddades ut. Kvällen kallades för Samhain efter namnet för november på det keltiska språket.

Senare i historien skulle det romerska riket erövra den största delen av keltiskt territorium. Firandet av Samhain överlevde dock och kombinerades med romarnas egna traditioner.

Halloween som en modern högtid

Anledningen till att man firar halloween i modern tid beror, precis som Alla hjärtans dag, på influenser från Amerika. Idag anses halloween ofta ha en betydande roll inom konsumtion men kan i grund och botten återknytas till kelterna och Irland.

Varför firar man halloween?

Under 1800-talets mitt rådde fattigdom och hungersnöd på Irland och många invånare valde att emigrera till USA. Med sig hade de traditioner och seder, exempelvis Halloween, som blandades med både inhemsk och utländsk kultur.

Det som vi idag kallar Halloween har hämtat influenser från både den mexikanska Dios de los muertos och engelsmännens Guy Fawkes day. Listan kan göras lång – firandet av döden och de döda återfinns i nästan alla kulturer.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Halloween är numera en av de viktigaste högtiderna i USA och majoriteten av alla svenskar har säkert hört talas om fenomenet. Som tidigast omnämns Halloween under 1950-talet i Sverige men fick inget direkt fäste förrän under 1990-talet.

För att sammanfatta har Halloween sina rötter i det keltiska firandet av döden och har med tiden influerats av liknande traditioner i andra kulturer.

Hoppas du uppskattade denna artikel om varför man firar halloween – dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap