När är halloween? (2024)

För oss svenskar är halloween som högtid ett relativt nytt påfund och har funnits i Sverige sedan mitten av 1900-talet. Högtiden fick dock inget större genombrott förrän i början av 1990-talet då ett par stora butikskedjor började marknadsföra den. Detta innebar startskottet för det vi idag kallar Halloween och den enorma konsumtion helgdagen för med sig.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I Sverige råder vanligtvis en allmän förvirring om när halloween är – mycket tack vare att helgdagen inträffar i samband med Alla helgons dag.

Resultatet blir till en av de vanligaste frågorna i oktober:

När är halloween?

Halloween och Alla helgons dag – i denna artikel reder vi ut helgdagarna och förklarar vad som skiljer dem åt och när respektive högtid infaller i Sverige.

När är halloween – en förvirrad helgdag

Att klä ut sig och busa på fel dag är lätt hänt när kommer till helgdagen halloween. I Sverige finns det egentligen inget rätt eller fel, men om du vill vara fullständigt korrekt bör du läsa vidare.

Pumpor är vanligt när vi firar halloween
Pumpor och andra kusligheter är kännetecken för halloween

Missförståndet bottnar i två olika högtider som inträffar ungefär samtidigt; halloween och Alla helgons dag. Då högtiderna påminner mycket om varandra uppstår lätt missförstånd om när halloween egentligen är.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Halloween

Den ”korrekta”, det vill säga den irländska och amerikanska, halloween infaller alltid den 31 oktober. Högtiden har sitt ursprung i den irländska All hallow’s eve och spreds vidare till Amerika via irländska emigranter under mitten av 1800-talet.

När är halloween
Bus eller godis!

Traditionellt sett klär barn ut sig i spökkostymer, som dessa, och knackar dörr bland grannarna för att be om godis via talesättet bus eller godis. Även pumpor och andra kusliga ting hör till när det är halloween.

Alla helgons dag

Alla helgons dag är en helgdag som infaller första lördagen mellan den 31 oktober och den 6 november vilket innebär att dagen är rörlig. Under 2024 infaller Alla helgons dag lördagen den 2 november och är den helgdag då vi firar martyrer och helgon enligt den kristna tron. Under helgen tänder vi ofta ljus på kyrkogårdar vilket förr mest skedde på julafton.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Avslutningsvis är svaret på frågan; När är halloween? – torsdag den 31 oktober 2024.

Kommentera eller dela gärna om du uppskattade artikeln!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

8 reaktioner på ”När är halloween? (2024)”

  1. Så vilket datum ska barnen klä ut sej och knacka dörr 2021? Och vilket datum ska man tända ljus? 6:e november?

  2. Fattar ingenting har jag missat halloween 😭 enligt min kalender i telefonen är det den 5de november

    1. Frida Jonsson

      Originaldatumet är ju den 31 okt men vi har anpassat halloween till Sverige så därför är det vanligt att gå bus eller godis fredagen efter den 31 okt, i år alltså den 5 nov. Antagligen för att barnen inte ska äta godis mitt i veckan…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap