Ölets dag

Ölets dag är en modern temadag i Sverige och instiftades av branschorganisationen Sveriges Bryggerier år 2012. Organisationen har varit verksam sedan i slutet av 1800-talet och värnar bland annat om en kontrollerad alkoholförsäljning och åldersgräns i handel på restauranger och nattklubbar.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Ölet har länge varit en vanligt förekommande dryck och sägs ha producerats så långt tillbaka som 7000 år sedan. I regel består ölet av jäst, vatten och stärkelsebaserade ingredienser, exempelvis korn, vete eller humle, som tillsammans bildar den process som vi kallar för bryggning. Eftersom drycken omfattar jäsning skapas på så vis alkohol naturligt i ölet.

Ölets dag firas alltid den tredje onsdagen i juli
Skål!

Idag finns många olika ölsorter som bryggs på varierande ingredienser eller tekniker; lager, ale, stout och veteöl är några exempel. Det är även vanligt med säsongsbaserade öl som vid högtiderna jul och påsk.

Ölets dag och skyddshelgonet Gambrinus

Ölets dag firas alltid den tredje onsdagen i juli och är en temadag som instiftades av branschorganisationen Sveriges Bryggerier år 2012. Syftet med dagen är att fira ölet och hedra bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus som sägs ha uppfunnit ölet.

I samband med ölets dag uppmärksammas också ölbryggningen som hantverk och många bryggmästare i Sverige håller öppet hus på sina bryggerier. På så vis bjuds allmänheten in för att ta del av bryggningsprocessen och i vissa fall även smakprov.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Dagen är helt enkelt till för att fira ölet, visa hantverket och lyfta fram bryggmästarna och deras passion för drycken. Detta leder även till att ölet bibehåller och ökar sin plats i den svenska mat- och dryckeskulturen.

Öppet hus och evenemang

Idag finns det över 380 aktiva bryggerier i Sverige och många av dem anordnar öppet hus, provsmakning, utställningar eller andra evenemang på ölets dag. Nedan har vi samlat några av de bryggerier som vanligtvis brukar fira ölets dag:

Kontakta det bryggeri du är intresserad av eller besök deras hemsida för mer information. Om du gillade artikeln; kommentera eller dela gärna i sociala medier!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

1 reaktion på ”Ölets dag”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap