När är alla hjärtans dag 2024?

Alla hjärtans dag, eller Valentindagen som den också kallas, har nog de allra flesta hört talas om. På denna dag brukar vi visa uppskattning till vår partner, familj och vänner – en dag fylld av kärlek.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Till skillnad från Singles Day, som firar singelskapet, är Valentindagen en dag som många förknippar med att firandet av tvåsamhet. I en undersökning av Svensk Handel planerade nästan hälften (41 %) av befolkningen i Sverige att uppmärksamma Alla hjärtans dag i fjol.

Denna dag är alltså onekligen av stor vikt för oss men alla vet inte när kärleksdagen infaller. Vi besvarar frågan: När är alla hjärtans dag 2024?

Varför firar vi alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag har, tillsammans med Halloween och Morsdag, sitt ursprung i amerikanska seder och introducerades i Sverige av kommersiella anledningar. I mitten av 1950-talet försökte Nordiska Kompaniet (NK) marknadsföra sin egen tolkning av dagen och därefter blomsteraffärer i början av 1970-talet.

När är Alla hjärtans dag?

Så här beskrivs alla hjärtans dag i en annons från NK (Dagens Nyheter, februari 1957):

För snart ett år sedan lanserade NK ”Alla Hjärtans Dag” som ett apropå till skottdagen och den lustiga amerikanska Valentin-traditionen – den namnsdag i februari, då herrar och damer, pojkar och flickor uppvaktar varandra med små presenter i trevliga paket, prydda med röda hjärtan…

Det dröjde dock innan dagen mottogs fullt ut av allmänheten och det var inte förrän 1985 som dagen belönades med en officiell plats i våra kalendrar.

Men historien bakom alla hjärtans dag sträcker sig längre tillbaka än så.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Redan i slutet av 400-talet började helgonet Valentinus firas inom den katolska kyrkan. Vem detta var är lite oklart då det finns flera martyrer dokumenterade med samma namn. Det var dock inte förrän under 1300-talet som Valentindagen blev en symbol för kärlek, främst i England och Frankrike.

Sedan dess har dagen utvecklats till att bli det vi idag kallar för Alla hjärtans dag.

Choklad, blommor och presenter

Alla hjärtans dag förknippas inte bara med kärlek och firandet av tvåsamheten utan också med konsumtion. Under 2019 spenderade svenskarna ca 750 miljoner kronor, eller i snitt 500 kr per person, för att uppmärksamma temadagen.

Något som får ett starkt upplyft i försäljning under februari är choklad och blommor. Ibland är efterfrågan så stor på mörkröda rosor att de inte räcker till – det är då också vanligt med tulpaner och nejlikor. Även geléhjärtan är populärt att ge som gåva till sin partner på denna dag.

När är alla hjärtans dag?

Alla hjärtans dag infaller alltid den 14 februari varje år.

Är du en romantiker? Markera datumet i almanackan redan nu och påbörja planerna inför denna kärlekens dag. Kanske vore en romantisk middag och en bukett rosor på sin plats?

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hoppas du fick svar på frågan om när alla hjärtans dag är. Om du uppskattade artikeln – dela gärna i sociala medier eller skriv en kommentar nedan!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap