Är alla hjärtans dag en röd dag?

Röda rosor, geléhjärtan, choklad och blommor – den gemensamma nämnaren stavas alla hjärtans dag. På denna kärleksdag visar vi vår uppskattning till partner, vänner och familj och dess popularitet syns inte minst i vår konsumtion. Enligt en undersökning av Svensk Handel räknas alla hjärtans dag som den åttonde viktigaste försäljningsperioden under året.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I och med detta är det kanske inte konstigt att en del ställer sig frågan;

Är alla hjärtans dag en röd dag?

För att besvara frågan behöver vi först ta reda på vad som räknas som en röd dag.

En allmän helgdag, eller röd dag som det också kallas, är en dag då vi vanligtvis är lediga från skola och arbete. Från början var dessa dagar avsedda för vila och firandet av religiösa högtider. Numera är det dock just själva ledigheten som de flesta lägger fokus på.

Anledningen till att det kallas röd dag är för att de markeras med röd text i kalendern, medan svart används till vanliga dagar.

Är Alla hjärtans dag en röd dag?

Vad som räknas som en allmän helgdag i Sverige regleras i vår lag, närmare bestämt lagen (1989:253) om allmänna helgdagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Är alla hjärtans dag en röd dag?

Nej, alla hjärtans dag är inte en röd dag.

En del hävdar att de anser dagen vara viktigare än vissa andra röda dagar i Sverige, som exempelvis trettondedag jul. Huruvida vi kommer få se ett skifte i framtiden är svårt att säga. Trots att dagen firas stort över hela världen räknas dagen inte som en allmän helgdag i något land.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hoppas du uppskattade artikeln; dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap