Löpningens dag

Löpning är en populär träningsform som utövas av många. Varje år förenas löpare över hela landet för att fira Löpningens dag och i flera städer anordnas evenemang för just detta. På med träningskläderna, snöra skorna och ge dig ut på en löptur!

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Nya mål och äventyr

Löpningens dag skapades av en av Sveriges mest framgångsrika långdistanslöpare – Ingmarie Nilsson. Med flera medaljer i löptävlingar, som bland annat Stockholm Marathon och Tjejmilen, kände hon att träningsformen saknade en helt egen dag.

Varför kunde inte en egen dag finnas för löpningen när det finns temadagar för till exempel tulpanen och pepparkakan?

Då föddes idéen om Löpningens dag.

Löpningens dag - första lördagen i februari

För att göra vinterhalvåret lite mer roligt, mindre kallt- och ensamt, bestämde hon sig för att dagen skulle infalla den första lördagen i februari. Eftersom löpning till en stor del är gratis passade detta också bra eftersom januari och februari är den period då många har som sämst ekonomi.

På temadagens officiella Facebook-sida skriver hon:

Tanken var, och är, att det behövs lite festligheter under den tid på året när det är som är mörkast utan att det kostar något. Samtidigt kan man välja att tänka att dagen symboliserar att det är nytt år med nya möjligheter och därmed en nystart mot nya mål och äventyr.

Idag firas dagen av löpare runt om i landet och flera städer anordnar evenemang för de som älskar att ta en löptur. Om du är en av dessa, tänk på att använda gott om reflexer (gärna en reflexväst) eftersom det i regel är mörkt ute under denna tid på året.

När är löpningens dag?

Löpningens dag firas alltid första lördagen i februari.

I år (2024) infaller dagen den 3 februari och har sedan starten 2010 uppmärksammats av löpare över hela landet.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Om du uppskattade denna artikel; dela gärna i sociala medier, på din blogg eller gå med i vårt nyhetsbrev för att få tips om andra temadagar.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap