Halvsnödagen

Några veckor efter årsskiftet blir dagarna lite ljusare efter en lång tid av höst- och vintermörker. Under denna period är det vanligt, men inte självklart, att vi sett snö falla från himmelen. Kan man veta hur långt vintern är gången och när den tar slut?

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Enligt traditionen från det gamla bondesamhället finns det en dag som markerar midvintern – nämligen halvsnödagen.

Paulusdagen och Henriksdagen

I det gamla bondesamhället fanns det många dagar som hade liknande betydelser. Både Paulusdagen och Henriksdagen påminner om Halvsnödagen och delar till stor del innebörd. Förr i tiden skiljde ibland namnen beroende på var i landet man bodde, men hade egentligen samma betydelse.

Halvsnödagen

Oavsett namn sägs det bland annat att mitten av vintern markerades med att hälften av all snö skulle ha fallit vid denna tidpunkt. Därav namnet Halvsnödagen. Huruvida detta stämmer idag låter vi vara osagt med tanke på de klimatförändringar som skett de senaste åren.

Utöver detta påminde dagen även bönderna om att hälften av allt djurfoder måste finnas kvar för att det skulle räcka hela säsongen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

På Paulusdagen sades också ibland att björnen vänder sig i idet. Troligtvis är detta ingen slump och anknyter till Pauli omvändelse som det berättas om i bibeln:

Men han som utsåg mig redan i moderlivet och som kallade mig genom sin nåd beslöt att uppenbara sin son för mig, för att jag skulle förkunna evangeliet om honom för hedningarna. Då frågade jag inte någon av kött och blod till råds …

Berättelsen handlar om en man vid namn Saul som omvände sig till kristendomen och ändrar sitt namn till Paulus. Att Paulus omvände sig kan liknas vid att björnen just vänder sig i idet.

När är halvsnödagen?

Halvsnödagen infaller den 25 januari.

Enligt gamla traditioner markerar denna dag midvintern, det vill säga mitten av vintern och då skulle hälften av all snö fallit.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Om du uppskattade artikeln; dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap