Är trettondagen en röd dag?

Vi har precis firat in det nya året med pompa och ståt men ännu en helgdag står runt hörnet. Trettondagen infaller den 6 januari och firar de tre vise männens ankomst till Betlehem. Tillsammans med trettondagen firar vi även trettondagsafton och många blir frågandes kring röda dagar under helgen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Är trettondagen en röd dag? – Läs vidare så får du svaret!

Firande av trettonhelgen

Till en början firade vi Jesu födelse den 6 januari men flyttades senare till juldagen den 25 december. Istället blev den 6 januari den dag då vi firar de tre vise männens ankomst till Betlehem när de kom med gåvor till det nyfödda Jesubarnet.

Är trettondagen en röd dag?

De österländska stjärntydarna erbjöd barnet guld, rökelse och myrra efter att ha följt en nytänd stjärna på himlavalvet. De tre vise männen visste att en ny stjärna skulle tändas när Guds son föddes – därav följde de stjärnan till stallet i Betlehem.

Trettondagen är den äldsta högtidsdagen inom den kristna kyrkan och har firats i Sverige sedan 1100-talet. Trots att många andra högtidsdagar har gått ur tiden så har trettondagen alltid haft en självklar plats i kalendern.

Är trettondagen en röd dag?

Till skillnad från helgens afton är trettondagen, den 6 januari, alltid en röd dag. Detta enligt lagen (1989:253) om allmänna helgdagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

De dagar som listas ovan tillsammans med alla söndagar räknas som helgdag. Med detta sagt kan du koppla av, markera dagen i almanackan och luta dig tillbaka för på trettondagen är du i regel ledig från arbete och skola.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Om du fick svar på frågan om trettondagen är en röd dag och uppskattade artikeln; dela gärna i sociala medier eller skicka en kommentar nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap