Är julafton en röd dag?

Julen är en högtid som oftast förknippas med bland annat familj, julmat, pepparkakor, ljus och julklappar. De flesta brukar vara lediga över julhelgen men långt ifrån alla. Hur ligger det egentligen till med röda dagar kring jul? Vi reder ut julhelgen, hur dagarna definieras och besvarar frågan; Är julafton en röd dag?

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Semesterdag enligt svensk lag

En helgdag, även kallat röd dag, är en dag som bryter från normen – en vilodag om man så vill. På dessa dagar är man vanligtvis ledig från sitt arbete och skolor hålls stängda. Helgdagar har i princip alltid funnits i människans samhällen och vilka dagar det gäller har varierat. De röda dagarna i vår svenska kalender har i regel en kristen historia och anknytning.

Är julafton en röd dag?

Enligt lagen (1989:253) om allmänna helgdagar räknas följande dagar som en röd dag:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Till helgdagarna hör bland annat juldagen och annandag jul men inte julafton (eller övriga aftnar som nyårsafton, påskafton eller midsommarafton).

Så hur definieras då den 24 december?

Även om vi vanligtvis brukar likna julafton med en helgdag anses den istället jämställas med en söndag. Om vi ser till semesterlagen (1977:480) så anges julafton på detta vis:

Med söndag jämställs allmän helgdag samt midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Detta betyder dock inte att du garanterat är ledig från ditt arbete utan beror på din arbetsgivare och eventuella avtal. De flesta är dock lediga på denna dag och brukar även ledigt under mellandagarna för att på vis skapa långledighet.

Är julafton en röd dag?

Julafton är inte en röd dag, men de två efterföljande dagarna – juldagen och annandag jul – är det. Många får dock ledigt från sin arbetsgivare trots detta och kan fira jul med sina nära och kära.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Lilla julaftonden 23 decemberVanlig dag
Julaftonden 24 decemberRäknas som söndag
Juldagenden 25 decemberAllmän helgdag
Annandag julden 26 decemberAllmän helgdag

Hoppas du fick svaret på frågan om; Är julafton en röd dag? Om du uppskattade artikeln – dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

2 reaktioner på ”Är julafton en röd dag?”

  1. Vad gäller för parkering under julafton där P skylt säger att parkering utan avgift är tillåtet söndagar eller helgdagar?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap