Är midsommarafton en röd dag?

Mer svenskt än midsommarafton kan det knappast bli. Vi dansar, binder midsommarkransar och äter sill & potatis och jordgubbar. Bland svenskarna ligger midsommarafton varmt om hjärtat och det finns väldigt få högtider som är lika uppskattade.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Men trots dess popularitet är det många som brukar undra:

Är midsommarafton en röd dag?

I denna artikel reder vi ut vad lagen säger och om du är ledig från arbete eller skola.

Midsommar i Sverige

Precis som många andra högtider har även midsommar en koppling till kristendomen. Johannes Döparen sägs ha fötts ett halvår tidigare än Jesus och därav började den 24 juni firas under 300-talet. Med kristendomen spred sig firandet i Europa till att bli det vi idag kallar midsommar och midsommarafton.

Är midsommarafton en röd dag?

Förutom mat, dans och midsommarstänger finns det ytterligare en faktor som många brukar prata om runt midsommarafton – nämligen vädret.

En del tycker att regn och rusk hör midsommar till och nog brukar det ofta komma en skvätt regn dagen till ära. Men faktum är att det historiskt har sett väldigt annorlunda ut, från snö till nollgradigt till 35 grader sol.

Anledningen till att vädret kan variera kraftigt just runt midsommarafton beror på vilken luft som drar in över Sverige. Under denna period är det vanligt att en del kalluft finns kvar över Grönland och Ishavet och om denna väljer en sydlig riktning blir det kallare.

Är midsommarafton en röd dag?

Vilka dagar som räknas som röda dagar, eller allmänna helgdagar, återfinns i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar. Men varken midsommarafton, julafton, nyårsafton, påskafton eller någon annan afton för den delen ingår i denna lag.

Istället får vi vända oss till semesterlagen (1977:480) och (2009:1439) där vi hittar följande:

Med söndag jämställs allmän helgdag samt midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Detta innebär att midsommarafton enligt lag inte är en röd dag men ändå kan likställas som en röd dag i praktiken tack vare semesterlagen. Om du arbetar vanliga kontorstider är du i regel ledig på midsommarafton, men det är i slutändan upp till din arbetsgivare och kollektivavtal.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Midsommarafton infaller alltid på en fredag och i år (2023) är det den 23 juni.

De flesta större butiker, förutom systembolaget, brukar ha öppet på midsommarafton men begränsade öppettider kan förekomma.

Hoppas du uppskattade denna artikel som besvarade frågan om: Är Midsommarafton en röd dag? Följ oss gärna på Facebook eller prenumerera på vårt nyhetsbrev för att inte missa kommande helgdagar.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap