Chokladbollens dag

Det finns många anledningar till att älska den lilla söta chokladbollen. Den är enkel att göra och man har för det mesta alla ingredienser hemma. Tillverkningen är barnvänlig eftersom den inte kräver spis eller ugn. Chokladbollen är onekligen ett av våra mest populära tilltugg när det är fikadags och självklart har den alldeles egen dag – chokladbollens dag!

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Idag finns det många alternativ till chokladbollen, allt från varianter med jordnötssmör och äpple till rawfoodbollar. Den klassiska chokladbollen lever dock kvar i allra högsta grad och denna firar vi på chokladbollens dag.

Chokladbollens historia

Recept på det vi idag kallar chokladboll kan spåras tillbaka till tidigt 1940-tal i Sverige och Danmark. I Svenska Dagbladet publicerades ett recept på Barnens negerbollar, respektive havregrynskugler i den danska boken Opfindsomhed i en krisetid.

Chokladbollens dag den 11 maj

Namnet på chokladbollar har länge varit en debatt.

Förr kallades bakverket för ”negerboll” men då detta ord idag är starkt sammankopplat med slaveri och uppfattas som nedsättande säger vi idag Chokladboll. Denna förändring skedde så sent som i början av 2000-talet efter rekommendation av Svenska Akademien och Språknämnden.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Klassiskt recept på chokladbollar

Det råder delade meningar om vilka ingredienser som ska ingå i en klassisk chokladboll. En del tycker att en skvätt kaffe hör till smeten, medan andra inte. Ska den rullas i kokosflingor eller pärlsocker?

Oavsett vad du vill att din chokladboll ska innehålla brukar de flesta nödvändiga ingredienser finnas hemma. Se till att ha följande hemma till Chokladbollens dag (cirka 25 st chokladbollar):

  • 100 g matfett, exempelvis smör
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl socker
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kallt kaffe (om så önskas)
  • Kokosflingor, pärlsocker eller annan garnering

Så här gör du

Börja med att blanda smör och socker i en bunke. Tillsätt därefter kakao, vaniljsocker, havregryn och eventuellt kallt kaffe. Rör ihop till en smet.

Forma runda bollar med händerna och rulla dem i önskad garnering. Förvara i kylen.

Tips: Smält smöret i en kastrull och låt det puttra en stund för att få lite karamellsmak på chokladbollarna.

Observera att antalet chokladbollar beror på hur stora du gör dem.

När är chokladbollens dag?

Chokladbollens dag infaller den 11 maj.

Precis som många andra temadagar är det oklart varför chokladbollens dag firas just denna dag. Troligtvis kan det ha börjat på sociala medier och på så vis fått spridning och fäste i samhället.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Om du uppskattade artikeln om Chokladbollens dag, dela gärna denna sida i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan för att inte missa roliga temadagar.

Hur vill du ha dina chokladbollar? Med eller utan kaffe? Kokosflingor eller pärlsocker? Kommentera nedan!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap