Internationella popcorndagen

De flesta kan nog relatera till popcorn på ett eller annat sätt; antingen hemma i tv-soffan eller i biosalongen. Sedan de introducerades i Sverige har snackset snabbt blivit folkkärt och numera firas de till och med på en egen dag – internationella popcorndagen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Popcornets succé

Popcorn var populärt redan på aztekernas tid och kallades då för momochitl. Ofta användes snackset i olika ceremonier och ibland som en del av kvinnosmycken. Idag ser vi sällan popcorn runt halsen på människor utan relateras ofta till en mer modern typ av ceremoni, nämligen att gå på bio.

Internationella popcorndagen den 19 januari

I början av 1900-talet blev popcorn synonymt med biografer i Amerika och ansågs vara en billig lyx. Det dröjde dock länge innan detsamma kunde sägas i Sverige – närmare bestämt till 1987. Det var under detta år som SF Bio lanserade det vita lilla snackset på de svenska biograferna.

Och visst blev det en succé.

Varje år äter svenskarna över 16 miljoner liter popcorn i biosalongerna runt om i landet. Tilltugget är så populärt att det till och med har en helt egen dag i Sverige; Internationella popcorndagen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Prova något nytt på popcorndagen

Originalet på biograferna, de saltade naturella popcornen, görs av typen Butterfly. Namnet har de fått av sin form då de har en förmåga att vara spretiga och vingliknande. Tillsammans med smör- och cheddarsmak är denna typ av popcorn den mest vanliga.

Idag finns dock en del nya spännande varianter.

OLW har till exempel lanserat popcorn med smak av Sourcream & Onion, Cream Cheese och Havssalt. Varför inte prova något nytt på den internationella popcorndagen?


Vi har skapat en sammanfattning i form av ett faktakort. Om du vill dela detta; inkludera gärna en hänvisning tillbaka till denna webbplats med en länk.

Faktakort om den internationella popcorndagen

När är internationella popcorndagen?

Den internationella popcorndagen firas den 19 januari.

Temadagen instiftades 2017 av SF Bio för att uppmärksamma snackset och har, trots sin unga ålder, redan etablerats hos många svenskar.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hoppas du gillade denna artikel – prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev eller dela artikeln i sociala medier.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap