Vinets dag

Svenskarna är glada i vin – så glada att vinet är den alkoholdryck som vi föredrar allra mest. Hela 42,6 % av landets alkoholkonsumtion består av drycken och över hälften av Systembolagets totala försäljning är just vin.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I och med detta är det självklart att vinet har en helt egen dag, nämligen Vinets dag. Men märk väl att innebörden av denna dag inte är att dricka mer vin, utan istället att uppmuntra bättre vinsorter.

En snabbspolning av vinets historia

Vinet kan härledas tillbaka så långt som till 6000 år f.kr då spår av druvkärnor hittats i lerkärl, så kallade amforor. Till Europa kom vinet först för ca 3500 år sedan då det fick följa med handelsmän från Asien till Medelhavet – där de gamla grekerna fick upp ögonen för drycken.

I Grekland förfinades processen med att framställa vin; från odling till tillverkning.

Vinets dag den 22 januari

Men än så länge var vinet inte särskilt utbrett i övriga Europa.

Under romarnas storhetstid erövrade de allt mer land och förde med sig den grekiska kunskapen om drycken. Som mest dominerade romarna hela medelhavsområdet och stora delar av Europa vilket ledde till vinets spridning.

Än idag finns spår kvar av romarna då många av de berömda vindistrikten, exempelvis Bordeaux och Bourgogne, grundades av deras genomfart.

Har vin positiva effekter?

Bra för hjärtat, minskar risken för karies och finare hy. Nya studier om vinets positiva hälsoeffekter kommer varje år och är ett hett ämne. På vinets dag är detta kanske något som många pratar om, men finns de på riktigt?

Sven Andréasson, läkare och alkoholforskare, besvarar frågan i en intervju av Systembolaget:

Studierna, som ofta lyfts fram i media, stämmer alltså inte och saknar i regel vetenskaplig grund. Risken för sjukdomar och besvär ökar ju mer du dricker och minskar om du dricker mindre.

Dricker du för mycket? Testa dina alkoholvanor på alkoholprofilen.se.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Sankt Vincent – Ett skyddshelgon på vinets dag

Vincent av Zaragoza var en spansk diakon som ansågs vara ett helgon och en martyr inom den ortodoxa- och katolska kyrkan. Idag har han blivit en symbol och skyddshelgon för vinodlare och vinmakare över hela världen.

På vinets dag firas helgonet och uppmärksammar alltså vingårdarna och tillverkarna, inte drycken i sig.

Sankt Vincent beskyddar vingårdar

Sankt Vincent firas stort i vinlandet Frankrike där även hans benrester finns bevarade i katedralen Notre-Dame i Paris.


Vi har skapat en sammanfattning i form av ett faktakort. Om du vill dela detta; inkludera gärna en hänvisning tillbaka till denna webbplats med en länk.

Faktakort om vinets dag

När är vinets dag?

Vinets dag infaller den 22 januari efter ett initiativ av Svenska Vinakademien. På denna dag lyfts Sveriges vinkultur fram med en uppmuntran om att dricka bättre vinsorter. Så nästa gång du köper ett vin – våga köpa något annat än du brukar och prova något nytt.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Många vinklubbar uppmärksammar Vinets dag med vinprovning och middagar. Även vissa restauranger erbjuder bättre vinstorter denna dag, vanligtvis till rabatterade priser. Utöver detta firar Munskänkarna och Svenska Vinakademien vinets dag med att bland annat anordna SM i blindprovning på Nalen i Stockholm varje år.

Om du uppskattade denna artikel om Vinets dag; prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev eller dela artikeln i sociala medier!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap