Är alla helgons dag en röd dag?

Alla helgons dag är en kristen högtid som infaller runt månadsskiftet för oktober – november. Att helgdagen firas vid just denna tidpunkt på året, i samband med halloween, brukar ofta medföra en viss förvirring.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

En del ställer sig frågan om alla helgons dag är en röd dag och det är precis vad vi ämnar besvara med denna artikel.

En dag för alla helgon

Alla helgons dag firas till minne av alla martyrer och helgon – både okända och mer kända så som Heliga Birgitta och Lucia. Anledningen till att dagen uppstod beror på att många helgon fick egna dagar i kalendern och det behövdes en samlingsdag för att uppmärksamma de mindre kända.

Även om dagen firas över stora delar av världen är grundtanken universell: att minnas de döda.

Är alla helgons dag en röd dag?

Alla helgons dag och allhelgonadagen kan låta snarlikt men är i själva verket två separata helgdagar. Sveriges riksdag beslutade att under året 1953 införa fler arbetsfria dagar under hösten och flyttade därför alla helgons dag till en lördag – som på den tiden var en arbetsdag. Samtidigt märktes den 1 november som allhelgonadagen i kalendern.

I Sverige är det vanligt att vi tänder ljus på gravar och gravplatser på Alla helgons dag – något som förr i tiden främst skedde på julafton. Detta är en tradition som växt fram från 1930-talet och fick fäste efter andra världskriget.

Är alla helgons dag en röd dag?

Vilka dagar som räknas som en röd dag bestäms i svensk lag: lagen (1989:253) om allmänna helgdagar. Här hittar vi följande:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Alla helgons dag är alltså en röd dag och är alltid på en lördag. Detta innebär att du normalt är ledig från arbete och skola.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I år infaller alla helgons dag den 2 november.

Tidigare inföll Alla helgons dag alltid den 1 november men har allteftersom flyttats från första söndagen i november till, som idag, lördagen som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Alla helgons dag har varit en officiell helgdag sedan 1953.

Vi hoppas att du uppskattade denna artikel om alla helgons dag. Dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap