När är höstlovet?

Höstlovet, också kallat läslov eller allhelgonalov, är ett veckolångt skollov under hösten. Lovet brukar vanligtvis infalla i samband med allhelgonahelgen och halloween under månadsskiftet för oktober – november. De flesta känner idag till skollovet men faktum är att det är ett relativt nytt påhitt.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Något som många undrar över framåt höstkanten är:

När är höstlovet?

Jämfört med exempelvis påsklovet och sommarlovet är höstlovet ganska okomplicerat: lovet utspelar sig nämligen i regel under samma vecka runt om i hela landet.

ANNONS

LINASMATKASSE.SE

Spara 1000 kr på dina fem första matkassar - Kickstarta hösten med nya rutiner!

När är det höstlov 2020?

Nedan har vi sammanställt den vecka som höstlovet inträffar i samtliga län i Sverige. Informationen är hämtad från Skolportalens dokument över grundskolans lästider 2020.

LänVecka
Stockholm44
Uppsala44
Södermanland44
Östergötland44
Jönköping44
Kronoberg44
Kalmar44
Gotland44
Blekinge44
Skåne44
Halland44
Västra Götaland44
Värmland44
Örebro44
Västmanland44
Dalarna44
Gävleborg44
Västernorrland44
Jämtland44
Västerbotten44
Norrbotten44

Höstlovet infaller alltså samtidigt i alla län under vecka 44 och pågår mellan den 26 oktober till och med den 1 november.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Läslov, allhelgonalov och potatislov

Det vi idag kallar höstlov, läslov eller allhelgonalov grundar sig i vad som tidigare hette potatislov. Under potatislovet, som inträffade under olika tidpunkter runt om i Sverige, hjälpte barnen till med jordbruket – främst med att plocka potatis.

När är höstlovet?

Under denna tidsperiod var potatisen som gröda av ytterst stor vikt på grund av flera olika skäl. Rotfrukten användes som föda till både människor och djur, samt för att tillverka stärkelse och sprit.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Potatislovet kom att successivt avskaffas allteftersom jordbrukets betydelse minskade under mitten av 1900-talet. Idag har potatisen inte lika stor betydelse för vår överlevnad och vi skördar numera mycket små mängder.

Om du uppskattade denna artikel om när höstlovet är: dela eller följ oss gärna på Facebook.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap