Förintelsens minnesdag

Sedan 1999 har förintelsens offer uppmärksammats på en årlig nationell minnesdag i Sverige. På denna dag hedrar vi minnet av de som dog under en av historiens mörkaste händelser. Idag är förintelsens minnesdag internationellt erkänd och förenar varje år människor världen över.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Vad var förintelsen?

Att förinta innebär enligt Svenska Akademiens ordbok:

förstöra (ngt) så att det (mer eller mindre) upp­hör att finnas till

Själva ordet kommer ursprungligen från tyskans vernichten som betyder förstöra. Det engelska namnet är Holocaust som betyder brännoffer och på hebreiska Shoah, vilket betyder katastrof.

Namnen talar sitt tydliga språk; innebörden av denna händelse är mycket hemsk.

Ett folkmord

Förintelsen kallas det folkmord under andra världskriget där uppskattningsvis 11 – 17 miljoner människor systematiskt dödades av de tyska nazisterna. Utöver judar, som stod för det största antalet, mördades även människor som tillhörde andra folkgrupper, bland annat romer, polacker och homosexuella.

Förintelsens offer hedras på minnesdagen

Nazisternas rasideologi bestod av att de själva ansåg sig vara en härskarras, eller på tyska herrenrasse. Detta ledde till en segregering där främst judar men också romer och mörkhyade skiljdes åt från den så kallade ”tyska ariska rasen”. Enligt lag fastslogs vem som var av tyskt blod, blandras, hel-, halv- eller kvartsjude.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Ett förtryck mot judar inleddes; bland annat genom att giftermål mellan tyskar och judar förbjöds. Utöver detta förlorade de även sin rösträtt i landet och nekades anställning på offentliga arbetsplatser.

Slavarbete och koncentrationsläger

Förintelsen var inte planerad av Nazityskland utan var något som växte fram under andra världskrigets gång. Till en början ville de tyska nazisterna att judarna skulle emigrera ut ur landet – men detta gav inte ett önskat resultat. I och med den stora flyktingströmmen av judar skärpte omvärlden sin invandringspolitik och i stort sett stängde gränserna.

Medan kriget fortskred i öst och tyskarna erövrade områden med stor judisk befolkning växte planen fram med en fysisk utrotning. Många judar gasades ihjäl, andra sköts till döds eller dog av svält, köld, utmattning eller sjukdomar i koncentrationsläger. En del utnyttjades dessförinnan i slavarbete eller vetenskapliga experiment.

Totalt uppskattas dödssiffran till omkring 6 miljoner judar.

En dag för att hedra de som dog

Förintelsens minnesdag instiftades 1999 av den svenska regeringen och har sedan dess uppmärksammats årligen. Några år därefter, 2005, deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag för att hedra de som föll offer åt förintelsen.

Många städer runt om i landet brukar exempelvis anordna minnesstunder, tal, seminarier och utställningar för att uppmärksamma dagen.

Förintelsens minnesdag den 27 januari

Minnesdagen är inte bara till för att hedra de som dog.

Den används också för att upplysa och påminna om vad som kan hända om vi inte värdesätter människor lika och låter demokratin falla.

När är förintelsens minnesdag?

Förintelsens minnesdag infaller alltid den 27 januari för att vi ska minnas- och hedra de som fick sina liv berövade. Det var på detta datum då fångarna i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Varje år skapar Forum för levande historia en utställning i samband med dagen. Dela gärna utställningen så att andra får möjlighet att uppmärksamma denna globalt viktiga dag.

Hoppas du fann denna artikel om Förintelsens minnesdag meningsfull – dela gärna med dig i sociala flöden.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap