Är pingstdagen en röd dag?

Pingst hamnar ofta lite i skuggan av de större kristna högtiderna som exempelvis jul och påsk. Trots detta är högtiden en av de viktigaste inom kristendomen och pingstdagen firas över hela världen.

En vanlig fråga som många ställer sig är om pingstdagen är en röd dag och i denna artikel får du svaret.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Den helige Anden och apostlarna

Före Jesus lämnar jorden på Kristi himmelsfärdsdag talar han om för sina lärjungar att inte kommer vara ensamma. Han lovar att en kraft kommer att finnas kvar för att hjälpa människorna – den helige Anden.

Är pingstdagen röd dag?

Tio dagar efter himmelsfärden uppenbarade sig den helige Anden:

När pingstdagen kom var de alla församlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem.

Detta lade grunden för starten av den kristna kyrkan och pingsten är därför av stor vikt för kristendomen. Den helige Anden gav lärjungarna och människorna kraft att predika och deras tro fördes vidare.

Är pingstdagen en röd dag?

Pingstdagen är rörlig och infaller alltid 50 dagar efter påskdagen – i år söndag den 19 maj. Detta kan utläsas från namnet på högtiden, pingst, som på grekiska (pentekosté) betyder den femtionde.

I Sverige är pingstdagen en röd dag.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Tillsammans med alla söndagar ser vi i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar att denna dag räknas som en allmän helgdag:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

På dessa dagar är du i regel ledig från arbete och skola och ännu mer tydligt blir det för just pingstdagen eftersom det alltid är en söndag.

Om du uppskattade artikeln; dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev för att bli påmind om kommande helg- och temadagar.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap