Är Kristi himmelsfärd en röd dag?

Kristi himmelsfärdsdag, Kristi flygare, Kristi himmel och Helgetorsdag – en vårdag som har kommit att kallas vid många namn. Oavsett vilket som används vet de flesta vad som menas, nämligen den kristna högtiden som firas över hela världen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Vad många däremot inte alltid har koll på är om Kristi himmelsfärd är en röd dag. Om du är en av dessa har du hamnat helt rätt då denna artikel ämnar besvara just detta.

Jesus sista tid på jorden

Inom kristendomen är det på Kristi himmelsfärds dag som Jesus lämnar jorden. Detta efter att ha vandrat bland oss i fyrtio dagar efter sin uppståndelse. Innan uppstigningen får Jesus lärjungar i uppdrag att berätta för resten av världen om vad de har fått uppleva.

Är kristi himmelsfärd en röd dag?

Men de lämnas inte helt ensamma.

Jesus lovar att, även om han stiger till himmelen, finnas närvarande hos dem. Den helige Anden kommer alltid att finnas kvar hos människorna för att hjälpa dem – vilket också firas 10 dagar senare under pingsten.

Gudstjänster denna dag sker ibland i naturen med en så kallad gökotta. Som man kanske kan förstå av namnet äger detta rum tidigt på morgonen.

Alltid en torsdag

Eftersom Kristi himmelsfärd är direkt sammankopplad med påsken infaller dagen på olika datum varje år. Mer specifikt infaller Kristi himmelsfärdsdag 40 dagar efter påsk och då påskdagen alltid är en söndag kommer Kristi himmelsfärd således alltid att inträffa på en torsdag.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Detta innebär att den efterföljande dagen räknas som en så kallad klämdag – ett bra sätt att få njuta av en extra lång helg.

Är Kristi himmelsfärd en röd dag?

För att besvara frågan måste vi vända oss till en svensk lag som talar om för oss vilka, utöver alla söndagar, som är röda dagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Kristi himmelsfärd är alltså en röd dag och du är i regel ledig från arbete och skola. Vad som gäller för just dig är upp till ditt kollektivavtal och arbetsgivare.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Eftersom dagen efter är en ensam arbetsdag mellan en helgdag och en arbetsfri dag är det många som tar ledigt på fredagen.

I år (2024) infaller Kristi himmelsfärdsdag den 9 maj.

Om du fick svar på frågan: Är Kristi himmelsfärd en röd dag? Dela gärna artikeln i sociala medier eller skicka en kommentar nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap