Knäckebrödets dag

Te, knäckebröd och ost är en kombination många känner igen på sena vinterkvällar. Knäckebrödet är ett av de allra äldsta livsmedel i Sverige och har länge varit ett favorittillbehör oavsett morgon, lunch eller middag.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I genomsnitt äter ett svenskt hushåll nästan sex kilo varje år, men trots detta har konsumtionen minskat de senaste åren. Knäckebrödets dag är ett led i att främja det hårda brödets plats i våra skafferier och hjärtan.

Från skolmatsalen till traditioner

Många kanske minns tillbaka till skolan där knäckebrödet ofta serverades tillsammans med skollunchen och svensk husmanskost. Andra tänker på traditioner så som midsommar och jul där knäckebrödsmackan ses som ett självklart tillbehör.

Knäckebrödets dag den 19 februari

Men knäckebrödets historia sträcker sig längre tillbaka än till skolmatsalen.

Hårdbrödet, eller spisbrödet som det också kallas, är en svensk uppfinning som kan spåras tillbaka till 500-talet. Brödet bakades på råg och kunde förvaras över en längre tid – ofta inför det kalla vinterhalvåret. Knäckebrödet hängdes högt upp på stänger för att minska risken att skadedjur kom åt livsmedlet. Det är av denna anledning som det ibland finns ett hål i mitten av knäckebrödskakorna vi köper idag.

Det moderna knäckebrödet har sitt ursprung i 1800-talets bagerier med de två största i spetsen: Wasabröd och Leksands Knäckebröd. Wasabröd är idag världens största tillverkare av knäckebröd och levererar sina produkter till över 40 länder.

Knäckebrödsakademin

Initiativet bakom Knäckebrödets dag är livsmedlets helt egen akademi, nämligen Knäckebrödsakademin. Akademin, där bland annat Benny Andersson är ledamot, värnar om- och för knäckebrödets traditioner vidare.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Samfundets rötter sträcker sig tillbaka till 2005 då professor Ingemund Hägg skrev en artikel i Gastronomisk Kalender och frågade efter:

ett Knäckebrödrasällskap i vilket vi enskilda knäckebröder har som uppgift att söka rätt på och stimulera småbagerier som bevarar gamla traditioner och sådana som utvecklar knäckebrödet.

Drygt 10 år senare etablerades Knäckebrödsakademin och har sedan dess dragit åt sig uppmärksamhet från flera olika håll. Bland annat genom just att inrätta knäckebrödets dag som firas varje år med evenemang och tävlingar.

När är knäckebrödets dag?

Knäckebrödets dag infaller den 19 februari.

Temadagen firas av knäckebrödsbagare för att uppmärksamma hårdbrödet, bevara dess traditioner, främja- och vidareutveckla den svenska knäckebrödskulturen. Sätt ett kryss i din kalender och käka en knäckebrödsmacka eller två dagen till ära.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Dela gärna denna artikel i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap