Ostens dag

Ost är ett vanligt och populärt livsmedel: du kan ha ost på mackan, i mat eller varför inte till dessert? Ost finns i många olika former och smaker och har varit en del av alla kulturer där man producerat mjölk – i tusentals år. Självklart firar vi osten på en helt egen dag, nämligen Ostens dag!

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Ostens dag firas för att uppmärksamma osten och vad den kan användas till. Förhoppningen är att svenskarna ska prova nya ostsorter och få upp ögonen för någonting nytt.

Ost från romarriket till Sverige

Förutsättningen för att instifta Ostens dag har funnits i flera tusen år. Ost är nämligen ett av världens äldsta livsmedel och har varit en viktig del i flera kulturer. Från början var ost en metod för att konservera och förvara mjölk. Trots att detta skett under en så lång tid ser tillverkningsprocessen i grund och botten ungefär likadan ut idag.

Ostens dag den 27 maj

Med hjälp av romarriket och klostrens spridning blev osten ett världsomspännande livsmedel och är idag en självklarhet i de flesta länder.

I Sverige har osten länge varit en del av vår vardag och finns i en mängd olika sorter och smaker. Från hårdost och mjukost till färskost och dessertost.

En genomsnittlig svensk äter drygt 20 kilo ost per person och år – vilket sätter i perspektiv hur viktig osten är som livsmedel för oss. I toppen hittar vi vårt grannland Danmark där de stoppar i sig hela 28 kilo ost per person, motsvarande ca 76 gram ost per dag.

Ost kan användas till mycket: som pålägg till smörgåsen, till tacos eller till dessert. Det är också ett populärt tilltugg till exempelvis vin i kombination med vindruvor och kex.

När är Ostens dag?

Ostens dag infaller alltid den 27 maj och firas för att uppmärksamma osten som livsmedel. På denna dag vill man uppmana svenskarna att se sig omkring och prova nya ostsorter eller användningsområden.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Dagen instiftades 2010 av Falbygdens Ost som är en samlingssajt för ost av ostnjutare.

Om du uppskattade denna artikel om Ostens dag: Dela gärna den i sociala medier, gå med i vårt nyhetsbrev eller kommentera nedan!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

1 reaktion på ”Ostens dag”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap