Är annandag jul en röd dag?

Köttbullar, skinka, revbensspjäll, skumtomtar och pepparkakor. Efter några dagars julfirande har vi vanligtvis börjat tröttna på all julmat – men än är det inte över. Ytterligare en dag står runt hörnet, nämligen annandag jul.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Även om de flesta brukar vara lediga över julhelgen finns det fortfarande en del som måste arbeta. En vanlig fråga är; Är annandag jul en röd dag?

Varför firar vi annandagen?

Julhelgen följs, precis som påsken, av en extra helgdag – annandag jul. De flesta av våra högtider är tätt sammankopplade med kristendomen och firas i regel till minne av en händelse ur Jesus liv.

Men så är inte fallet med annandagen.

Är annandag jul röd dag?

På denna dag firar vi istället Stefanos, också kallad Sankt Stefan eller som i svensk tradition; Sankt Staffan. I bibeln berättas om hur denna man stenas till döds för sin tro på Jesus:

Så stenade de Stefanos, som åkallade Herren och sade: ”Herre Jesus, ta emot min ande.” Han föll på knä och ropade högt: ”Herre, ställ dem inte till svars för denna synd.” Med de orden dog han.

Stefanos ses av många som en martyr och sägs vara den första som dog på grund av sin kristna tro. Det är också denna person som gett upphov till visan om Staffan stalledräng.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Är annandag jul en röd dag?

Vilka dagar, förutom söndag, som räknas som allmänna helgdagar finner vi i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Enligt ovan kan vi konstatera att svaret på frågan är; Ja, annandag jul är en röd dag.

Lilla julaftonden 23 decemberVanlig dag
Julaftonden 24 decemberRäknas som söndag
Juldagenden 25 decemberAllmän helgdag
Annandag julden 26 decemberAllmän helgdag

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hoppas detta besvarade frågan om; Är annandag jul en röd dag? Gå gärna med i vårt nyhetsbrev eller följ oss på sociala medier.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap