Skumtomtens dag

Skumtomten, även kallad juleskum, har en självklar plats bland julgodiset i svenska hem. Varje år tillverkas omkring 200 miljoner skumtomtar, motsvarande ca 1200 ton, som därefter hittar till nya hem runt julen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Vad många inte vet är att Cloettas juleskum är Sveriges femte mest sålda godispåse inom sockerkonfektyr även fast den inte säljs året runt. I och med dess otroliga popularitet är det inte konstigt att den lilla goda tomten har en helt egen dag – nämligen Skumtomtens dag!

Skumtomtens historia

Cloetta började tillverka sitt juleskum-godis redan 1934 men blev inte vanligt bland konsumenter förrän på 1960-talet. Originalet bestod av en tvåfärgad tomte med smak av jordgubbe och senare även som chokladdoppad.

Skumtomtens dag

Sedan 2011 släpps också godiset med en ny smak varje år, bland annat har skumtomten fått låna smaker av knäck, clementin och lingon. Idag är skumtomten så pass populär att den också används i recept för bland annat tårtor, julgodis och desserter.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Tillverkningen av juleskummet sker mellan maj – december och säljs främst i Sverige men även andra nordiska länder som Norge och Danmark.

När är skumtomtens dag?

Skumtomtens dag firas den 21 december varje år och är, likt pepparkakans dag, en relativt ny temadag. Att skumtomten har fått en egen dag i kalendern är inte särskilt konstigt då vi i genomsnitt äter hela 29 skumtomtar per person varje år.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Det finns till och med en fan club tillägnad juleskummet som i skrivande stund har över 110 000 följare.


Vi har skapat en sammanfattning i form av ett faktakort. Om du vill dela detta; inkludera gärna en hänvisning tillbaka till denna webbplats med en länk.

Faktakort om Skumtomtens dag

Årets smak

Varje år tillverkar Cloetta en begränsad upplaga juleskum med en ny spännande smak. Under 2019 röstade det svenska folket fram en tidigare smaksättning som man ville skulle komma tillbaka. Den vinnande smaken blev polka som var den första nya juleskumsmaken att släppas 2011.

2023 var Banana Caramel årets smaksättning på juleskum.

2011Polka
2012Vinteräpple
2013Knäck
2014Pepparkaka
2015Clementin
2016Tomtegröt & Kanel
2017Lingon
2018Kola
2019Polka
2020Blåbär
2021Äpple & kanel
2022Kola
2023Banana Caramel

Om du gillade denna artikel om skumtomtens dag; dela gärna i sociala medier eller skriv en kommentar nedan!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

1 reaktion på ”Skumtomtens dag”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap