Är annandag påsk en röd dag?

Många förknippar påsken med påskägg, påskkärringar, påskliljor och tulpaner. De flesta är vanligtvis lediga under helgen och kan fira med sina nära och kära. Men vilken, eller vilka dagar, är egentligen röda dagar under påsken?

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I denna artikel behandlar vi påskhögtidens sista dag och besvarar frågan om annandag påsk är en röd dag eller inte.

Annandag påsk i Svenska kyrkan

Påsken är det kristna kyrkoårets största högtid och firar, som många andra högtidshelger, en period i Jesus liv. Denna gång är det hans lidande, död och uppståndelse som står i centrum.

Är annandag påsk en röd dag?

På annandag påsk uppmärksammas hur den uppståndne Jesus visade sig för lärjungarna. Deras bemötande skiljer sig åt; en del tvivlar på om det verkligen är Jesus och andra ber om bevis. Men trots detta tvivel stannar Jesus vid lärjungarnas sida.

Emmausvandringen, som beskrivs i bibeln, berättar om när två lärjungar plötsligt får sällskap av en främling. När de har stannat för att äta bryter främlingen en bit bröd och de förstår att det är Jesus:

De var nästan framme vid byn dit de skulle, och han såg ut att vilja gå vidare, men de höll kvar honom och sade: ”Stanna hos oss. Det börjar bli kväll och dagen är snart slut.” Då följde han med in och stannade hos dem. När han sedan låg till bords med dem tog han brödet, läste tackbönen, bröt det och gav åt dem. Då öppnades deras ögon och de kände igen honom, men han försvann ur deras åsyn. Och de sade till varandra: ”Brann inte våra hjärtan när han talade till oss på vägen och utlade skrifterna för oss?”

Innebörden av denna berättelse är att Jesus delar vår vardag och finns bland oss; oavsett om vi känner igen honom eller inte.

Är annandag påsk en röd dag?

Annandag påsk infaller alltid på en måndag och i år (2023) är det den 10 april.

En röd dag är en dag som skiljer sig från övriga dagar – ofta är man ledig från arbete och skola. Så här står det i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Med detta sagt kan vi enkelt besvara frågeställningen i denna artikel; Ja, annandag påsk är en röd dag.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I år (2023) infaller annandag påsk den 10 april.

Hoppas du uppskattade denna artikel! Dela gärna med dig i ditt sociala flöde eller skriv en kommentar nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

1 reaktion på ”Är annandag påsk en röd dag?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap