Tulpanens dag

Vem har inte haft en fin bukett tulpaner hemma? I Sverige är den färgglada blomman så folkkär att den hedras med en helt egen dag, nämligen Tulpanens dag.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Svenskarna älskar tulpaner

När någon säger tulpaner tänker säkert många på Holland och de stora tulpanodlingarna. Detta är inte särskilt konstigt då blomman har blivit en stor symbol för landet. Redan under mitten av 1500-talet kom tulpanen till Europa och en tid därefter insåg man att klimatet i Holland var ypperligt för odling. Den odlades så kraftigt att det till och med fick en stor påverkan på landets ekonomi.

Tulpanens dag den 15 januari

Men faktum är att svenskarna är de som köper flest tulpaner i världen.

Varje år odlas omkring 160 miljoner tulpaner i Sverige som sedan får ett nytt hem. Förpackningen är då ofta märkt med sigillet Från Sverige. Kanske är det inte så konstigt att vi tycker om de färgsprakande blommorna med tanke på vårt långa mörka vinterhalvår.

Säsongsenligt hittar du blommorna mellan jul och påsk men går att köpa mellan oktober – maj.

Skötselråd för tulpaner

Tulpanen är en mycket lättskött snittblomma som kan pryda våra hem upp till en vecka. Nedan följer tre råd för att ge blommorna de bästa förutsättningarna:

  • För att tulpanerna enklare ska ta upp vatten och få näring kan du skära av ca 1 cm av stjälken.
  • Vänta några timmar med att ta bort plasten runt blommorna och låt de istället stå ett par timmar först i en vas. Detta leder till att tulpanerna blir rakare.
  • Fyll vasen med friskt och svalt vatten samt undvik att placera blommorna i direkt solljus.

Vi har skapat en sammanfattning i form av ett faktakort. Om du vill dela detta; inkludera gärna en hänvisning tillbaka till denna webbplats med en länk.

Faktakort om tulpanens dag

När är tulpanens dag?

Tulpanens dag har funnits sedan 1990 och firas den 15 januari varje år. Att blomman har en egen dag är en självklarhet med tanke på dess popularitet.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I en del större städer delas ibland tulpaner ut gratis av florister på denna dag.

Om du uppskattade artikeln – dela gärna i sociala flöden eller kommentera nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap