Är tjugondag Knut 2024 en röd dag?

Tjugo dagar senare och vi är trötta på julskinkan och det eviga brölande om tomtegubbar som slår i glasen. Tjugondag Knut, även kallad tjugondag jul, infaller alltid en vecka efter trettonhelgen – den 13 januari. I Sverige och vissa andra nordiska länder markerar denna dag slutet på julhögtiden och förknippas ofta med julgransplundring.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Knut driver julen ut

Dagen har fått sitt namn efter den danska prinsen och hertigen Knut Lavard. Den 7 januari år 1131 mördades han, med största sannolikhet, av sin kusin Magnus som såg Knut som en rival om vem som skulle få överta makten. Efter sin död blev Knut helgonförklarad och då hans dödsdag inföll precis efter trettonhelgen förknippades den starkt med julens slut.

Tjugondag Knut är ingen röd dag

Mellan 1600- och 1700-talet flyttades Knutsdagen till den 13 januari och Knuts namnsdag samt avslut på julen följde med. Då dagen infaller 20 dagar efter jul, räknat från juldagen, kallas den också vanligtvis för tjugondag Knut.

Det finns många talesätt förknippat med Tjugondag Knut och exempel på ändelser är:

  • körs julen ut
  • för julen ut
  • kastas granen ut
  • dansar julen ut

Så plocka ner julpyntet, kasta ut granen och se dagen gå mot ljusare tider – julen är över för denna gång!


Vi har skapat en sammanfattning i form av ett faktakort. Om du vill dela detta; inkludera gärna en hänvisning tillbaka till denna webbplats med en länk.

Faktakort om tjugondag Knut

Är tjugondag Knut en röd dag?

Tjugondag Knut, den 13 januari, som i år infaller på en lördag är ingen allmän helgdag i Sverige och därmed inte en röd dag. Däremot är Trettondagen en röd dag som infaller en vecka tidigare.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hoppas du fick svar på frågan om; Tjugondag Knut 2024 är en röd dag?

Dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev om du gillade artikeln.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

1 reaktion på ”Är tjugondag Knut 2024 en röd dag?”

  1. Jag älskar julpynt speciellt ljusen i adventsljusstakar och stjärnor. Som vana brukar jag städa ut julen helgen innan tjugondag knut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap