Är skärtorsdagen en röd dag?

Påsken, som är den största högtidshelgen inom kristendomen, är fylld med festligheter och helgdagar. Ägg, färgglada fjädrar och häxor är något som många för tankarna till vid denna tid på året. Men utöver påskfirande med familj och vänner medför högtiden också en del frågetecken kring vilka dagar som är röda dagar.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

En vanlig fråga är om man är ledig på skärtorsdagen och det är precis vad denna artikel ämnar besvara.

Den sista måltiden

Inom kristendomen var skärtorsdagen den dag då Jesus åt den sista måltiden med sina tolv lärjungar. Under middagen förmedlar Jesus sin vilja om att de ska fortsätta dricka vin och bryta bröd trots att han är borta. Det är denna måltid som ligger till grund för nattvarden – något som firas av kyrkor världen över.

Är skärtorsdagen en röd dag?

Kort därpå blir Jesus förråd av Judas, en av sina lärjungar, och grips av romerska soldater. Med en kyss pekar Judas ut vem Jesus är och belönas med 30 silvermynt.

Det sägs att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden och då skär betyder ren har det gett upphov till namnet; skärtorsdag.

Skärtorsdagen i folktron

Enligt folktron är skärtorsdagen den dag då häxorna flög på kvastar till Blåkulla. Här skulle de fira häxsabbat med djävulen fram till påskdagsmorgonen då de begav sig hem igen. För att jaga bort dem tändes stora eldar och andra åtgärder vidtogs. Bland annat stängde man skorstensspjäll och sköt med gevär i luften.

Detta har gett upphov till dagens tradition där barn klär ut sig till påskkärringar och går runt bland grannar. Likt halloween önskar barnen ofta att få godis – ibland i utbyte mot teckningar.

Är skärtorsdagen en röd dag?

Svaret på frågan hittar vi i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar. Denna lag talar om för oss vilka dagar, förutom söndagar, som räknas som en röd dag:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Skärtorsdagen är alltså inte en röd dag men detta betyder nödvändigtvis inte att du jobbar fullt ut. Hur det ser ut för just dig beror på din arbetsgivare och kollektivavtal. Många brukar arbeta halvdag på dag före helgdag eller två timmar kortare om du är statligt anställd.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I år (2024) infaller skärtorsdagen den 28 mars.

Hoppas du fick svar på frågan: Är skärtorsdagen en röd dag? Dela gärna artikeln eller kommentera nedan!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

2 reaktioner på ”Är skärtorsdagen en röd dag?”

  1. B.Fernström

    Jag frågade om posten levereras på skärtorsdag.Fick många upplysningar men inte svar på min fråga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap