När är mors dag i USA?

Precis som många andra högtider, exempelvis Alla hjärtans dag och Halloween, har Mors dag en historia i USA. Att hylla och fira modern och moderskapet kan dock spåras längre tillbaka i tiden, men den moderna morsdags rötter hittar vi i Amerika. Man kan säga att USA är moderlandet för det vi idag kallar mors dag.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Mors dag i USA firas väldigt likt som vi här i Sverige. Men det finns en stor skillnad – tidpunkten skiljer sig åt och kanske undrar du:

När är mors dag i USA?

Med denna artikel ämnar vi ge dig svaret på ovan fråga.

Historian bakom Mother’s Day i USA

Eftersom Mother’s Day är starkt förknippad med konsumtion kan det vara lätt att tro att det var anledningen till att dagen skapades. Men så är inte fallet.

Istället var det från början en kvinnorörelse för en bättre standard i Amerika.

Mors dag i USA

Instiftandet och så som mors dag firas i USA idag förknippas främst med två kvinnor: Julia Ward Howe och Anna Jarvis.

Julia Ward Howe

Den kända poeten och krigsmotståndaren Julia Ward Howe arbetade under det amerikanska inbördeskriget med sanitära ändamål. Den organisation hon tillhörde ville främja hygien och standard hos soldater och på sjukhus.

Som en manifestation skapade hon därför Mother’s Day for Peace omkring 1870 för att hedra freden och utrotning av krig. Julia ansåg att alla mödrar skulle samlas för att försöka hindra att människors liv gick till spillo eftersom det just är modern som bär- och sätter liv till världen.

Instiftandet av mors dag fick denna gång inget fäste i samhället och det skulle dröja ungefär 35 år innan Anna Jarvis tog upp stafettpinnen.

Anna Jarvis

Efter sin mors död bestämde sig Anna Jarvis för att hylla sin mor och det moderskapet. Hon försökte då etablera en nationell högtidsdag tillägnad alla mödrar genom att ta kontakt med offentliga personer och organisationer.

Mother’s Day fick nu fäste och spred sig över hela Amerika – från lokalt i Philadelphia till staten West Virginia. År 1914 blev mors dag officiellt en nationell högtidsdag över hela landet efter stöd av den dåvarande presidenten Woodrow Wilson.

Mors dag tillägnades den bästa modern i världen, din mor.

När är mors dag i USA?

I USA är mors dag den andra söndagen i maj och infaller alltså i år den 14 maj.

Här i Sverige firar vi istället Mors dag den sista söndagen i maj. Uppvaktningen ser ungefär likadant ut i de båda länderna och det är vanligt att man går ut och äter på restaurang eller ger bort en present.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Även om Mors dag är en stor nationell högtid i USA räknas dagen inte som en allmän helgdag. Skolor, arbeten och butiker är alltså i regel öppna som vanligt på denna dag.

Följ oss gärna på Facebook eller prenumerera på vårt nyhetsbrev nedan för att få tips på kommande helg- och temadagar.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap