När är mors dag?

Mors dag är en dag tillägnad moderskapet och mödrar över hela världen. Högtiden har, precis som Halloween och Alla hjärtans dag, sitt ursprung i Amerika och lanserades 1905 av en amerikansk lärarinna. Även om Mors dag till en början främst var menad för att hylla modern har dagen kommit att förknippas starkt med konsumtion.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

De flesta brukar ha koll på att morsdag inträffar någon gång på vårkanten till sommaren, men eftersom datumet är olika från år till år är det många som undrar:

När är mors dag?

Denna artikel ämnar besvara denna fråga och även förklara varför datumet är rörligt.

En snabbspolning av Mors dags historia

Att fira moderskapet är inget nytt påfund. Redan i det antika Grekland och bland romarna hölls stora festivaler för att bland annat hylla modergudinnorna Rhea och Cybele.

Något som också kan ha hjälpt till att bana vägen för den moderna Mors dag är den kristna högtidsdagen Mothering Sunday. Denna dag, som mestadels firas i England, Irland och en del andra engelsktalande länder, infaller den fjärde söndagen i påskfastan – närmare bestämt tre veckor före påsk. På denna högtidsdag besökte man sin hemkyrka, eller ”moderskyrka” och firade genom att uppvakta mödrar med presenter.

När är mors dag?

Det fenomen vi idag kallar mors dag har dock sina rötter i 1900-talets Amerika.

Historian bottnar i den amerikanska lärarinnan Anna Jarvis som sörjde sin bortgångna moder. För att handskas med sina känslor och hylla sin moder (och alla andra mödrar) bestämde hon sig för att instifta Mors dag och fick medhåll från den dåvarande presidenten Woodrow Wilson.

År 1912 hade de flesta städer och kyrkor i Amerika anammat morsdag och instiftades 1914 som en officiell högtidsdag.

När är mors dag?

I Sverige är mors dag den sista söndagen i maj och infaller således i år den 26 maj.

Sedan 1919 har dagen varit en del av svensk historia och initierades av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. En anledning till att mors dag firas i just maj kan vara på grund av att det vackra vädret vanligtvis har börjat komma och naturen blomstrar vid denna tidpunkt.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Med detta sagt kan du markera datumet i din kalender och hissa flaggan för världens alla mödrar den 26 maj 2024.

Vi hoppas att du fick svar på frågan om: När är mors dag? Dela gärna artikeln i sociala medier eller prenumerera på vårt nyhetsbrev nedan för att aldrig missa en tema- eller högtidsdag att fira!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap