Är Valborg en röd dag?

Vi gratulerar kungen och sjunger in våren, tänder majbrasor och firar den första dagen i maj. På gator och torg ekar slagorden från demonstrationstågen. När våren lider mot sitt slut och sommaren tar över infaller två av våra mest kära högtidsdagar: Valborgsmässoafton – eller Valborg i folkmun och Första maj som är dagen därpå.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Anledningarna till att fira dessa två vårdagar är många och en särskilt vanlig fråga en del ställer sig varje år är:

Är valborg en röd dag?

Med denna artikel ämnar vi besvara just detta och lite till.

Valborg i Sverige

Valborgsmässoafton firas i ett flertal länder; Sverige, Finland (Finlandssvenskarna kallar dagen för Vappen), Tjeckien och Tyskland är några exempel.

I Sverige firar vi inte bara vår konungs födelsedag den siste april utan dagen är också starkt förknippat med studenter, studentnationer och festligheter. I Lund sjunger studenterna in våren och i Uppsala anordnas bland annat forsränning i Fyrisån som rinner genom staden.

Är valborg en röd dag?

Vidare är det vanligt att man tänder Valborgseldar eller Majbrasor som de också kallas. Första maj och Valborgsmässoafton ansågs förr markera starten på sommaren och med eldarna brände man det gamla för att ge plats åt det nya.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Från nunna till helgon

Traditionen om Valborg sträcker sig långt tillbaka i tiden, närmare bestämt till 700-talets Tyskland och en kvinna som hette just Valborg (Walpurgis på tyska). Walpurgis blev abbedissa, föreståndarinna på ett nunnekloster, omkring år 728 och dog sedan ungefär 50 år senare.

Efter sin död helgonförklarades hon den 1 maj varpå hennes namn anammades av vikingarna i deras seder om att välkomna våren. Dessa seder har därefter levt vidare och finns än idag kvar i bland annat de valborgseldar som tänds för att fira aftonen.

Är Valborg en röd dag?

På en allmän helgdag, eller röd dag som det också kallas, är man i regel ledig från arbete och skola. De dagar som räknas som en allmän helgdag hittar vi i lagen (1989:253) om allmänna helgdagar:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Valborg är alltså inte en röd dag och du är per svensk lag inte ledig om något annat inte avtalats med din arbetsgivare. För statligt anställda gäller 2 timmar kortare arbetsdag om Valborgsmässoafton inte infaller på en fredag. Om dagen infaller på en fredag kan man istället räkna hem en halvdag i ledighet.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Dagen därpå, den 1 maj, är däremot en allmän helgdag. Om Valborgsmässoafton infaller på en torsdag finns möjligheten att ta ut en semesterdag för att på så vis vara ledig i totalt fyra dagar.

Valborgsmässoafton infaller alltid den 30 april.

Om du uppskattade denna artikel och fick svar på frågan om: Är Valborg en röd dag? Dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »



Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

1 reaktion på ”Är Valborg en röd dag?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap