Är första maj en röd dag?

Många förknippar ofta första maj med demonstrationer och studenter som vackert sjunger in våren. Historiskt sett handlade dagen mer om det sistnämnda – sång, fest och sommar snarare än politiska ståndpunkter.

Varje år är det många som undrar om första maj är en röd dag och i denna artikel får du svaret.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Demonstrationer på första maj

Första maj är vanligtvis associerat med demonstrationer runt om i världen och Sverige är inget undantag. På initiativ av Andra internationalen, en socialistisk organisation, firas denna dag som arbetarrörelsens internationella högtidsdag sedan år 1890.

Till en början var arbetarrörelsens demonstrationer starkt sammankopplade med kampen om en åtta timmars arbetsdag.

Är första maj en röd dag?

Under 1800-talet i Sverige var det ovanligt med allmänna sammankomster av detta slag och man ansåg att medborgare istället skulle vända sina önskemål direkt till den berörda institutionen.

Men den första maj 1890 förändrades allt.

I Stockholm hade omkring 30 000 personer samlats vid Cirkus som på den tiden låg vid Karlavägen. Ytterligare ca 20 000 människor anslöt vid Gärdet och totalt 50 000 demonstranter marscherade fram med plakat och paroller.

Åtta timmars arbete!
Åtta timmars fritid!
Åtta timmars vila!

Dessa ord ekade genom staden då arbetarrörelsens demonstration hölls i ett soligt och varmt Stockholm för första gången den 1 maj.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

1 maj markerar starten på sommaren

I det gamla bondesamhället ansågs första maj vara startskottet på sommaren och i samband med detta släpptes djuren ut på bete. Denna händelse firades stort och ibland tändes även eldar för att skydda boskapen mot vilda djur – något som än idag lever kvar i våra kosläpp och majbrasor.

På första maj valdes också årets ålderman, en föreståndare som på den tiden fungerade som en av samhällets auktoriteter. Man gick också igenom och granskade byns gärdsgårdar och bygator samt tittade igenom räkenskaper.

Dagen avslutades med att dricka märg i ben, en blandning av vatten, öl och brännvin, som ansågs ge kraft inför sommarens arbetssysslor.

Är första maj en röd dag?

För att svara på frågan behöver vi vända oss till svensk lag där följande stycke återfinns:

Med allmän helgdag avses i lag eller annan författning söndagar, däribland påskdagen och pingstdagen, nyårsdagen, trettondedag jul, första maj, juldagen och annandag jul, även när de inte infaller på en söndag, långfredagen, annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen, midsommardagen och alla helgons dag.

Första maj är alltså en röd dag och infaller i år (2024) på en onsdag. På en allmän helgdag är man i regel ledig från arbete och skola. Om första maj infaller på en torsdag är det vanligt att man tar ledigt nästkommande arbetsdag för att så på vis få långhelg.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Om du fick svar på frågan: Är första maj en röd dag? Dela gärna artikeln i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev för att inte missa kommande röda dagar.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

1 reaktion på ”Är första maj en röd dag?”

  1. A Fredriksson

    När blev första maj helgdag i Sverige, Jag minns att Olof Palme agerade för röd dag för första maj. Och byta den mot pingstdagen, stämmer detta ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap