Studenten

Många förknippar studenten med skolavslutning, studentmössor, studentplakat, blå- och gula ballonger, studentpresenter, vuxenlivet och fest. Den traditionella och högtidliga dagen firas i början av juni men festligheterna brukar börja redan under april.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Som ungdom är studenten en stor höjdpunkt i livet där man går från att vara ung till vuxen – en slags övergångsrit. Efter studenten väljer några att studera vidare på högskola eller komma ut direkt i arbetslivet. Andra tar ett sabbatsår och upptäcker världen.

Studentens historia

Studenten och studentexamen bottnar i de avgångs- och inträdesprov som avlades under 1600-talet mellan gymnasium och universitet. Under mitten av 1800-talet innebar en typisk slutexamen först ett skriftligt prov följt av ett muntligt prov (en så kallad munta) om det första godkändes.

Studentmössa vid studenten och studentexamen

De som förr i tiden skulle avlägga sin studentexamen kallades för abiturient. Före examen bars en abiturientmössa, idag kallat studentmössa, som förseddes med olika tofsar och emblem för att påvisa examensresultatet.

Studentmössan har länge varit studentens signum och bärs inte bara i Sverige utan också i andra nordiska länder. Studentmössorna kan dock se lite olika ut beroende på i vilket land eller område studentexamen avläggs. I Sverige används i regel de klassiska Lunda- eller Uppsalamodellerna.

ANNONS

LENDO

Samla dina lån och sänk din månadskostnad: Ansök direkt och få svar från upp till 35 långivare med samma kreditupplysning.

Studentexamen avskaffades 1964 då riksdagen ansåg den föråldrad och man ville effektivisera systemet. Idag genomförs mer centrala prov under läsåret och eleverna får istället ett slutbetyg i samband med studenten.

Svenska studenttraditioner

I Sverige pågår studentfirande under hela sista året på gymnasiet. Från regelbundna studentfester till att intensifieras framåt april med mösspåtagning – vanligtvis under valborgsmässoafton. Före studenten anordnas också en bal där studenterna klär upp sig och vanligtvis kommer i par.

Själva studentdagen utspelar sig på flera platser och kan se ut ungefär på följande vis:

  • Studentdagen börjar med en champagnefrukost
  • Samling och avslutning i skolan med exempelvis utdelning av stipendier, musikkonserter och annan underhållning
  • Studenten i skolan avslutas i regel med ett så kallat utspring där studenten möts av familjemedlemmar och anhöriga utanför skolan
  • Därefter är det vanligt att studenterna färdas genom stan i antingen en studentkortege (studentflak) eller studenttåg
  • Slutligen brukar alla studenter samlas upp i en park eller liknande där de återigen firas av släkt och vänner för att därefter åka hem var för sig
  • Det är vanligt med en studentmottagning i hemmet som brukar bestå av mat & dryck, tårta, studentpresenter med mera tillsammans med släktingar
  • Slutligen avslutas studentdagen i regel med fortsatt firande tillsammans med andra studenter på en fest

Under hela dagen är det vanligt förekommande att studenterna sjunger studentsånger, exempelvis ”För vi har tagit studenten” till melodin av For He’s a Jolly Good Fellow.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Ett annat exempel är Studentsången som är skriven av Herman Sätherberg:

Sjungom studentens lyckliga dag,
låtom oss fröjdas i ungdomens vår!
Än klappar hjärtat med friska slag,
och den ljusnande framtid är vår.
Inga stormar än
i våra sinnen bo,
hoppet är vår vän,
och vi dess löften tro,
när vi knyta förbund i den lund,
där de härliga lagrarna gro,
där de härliga lagrarna gro!
Hurra!

Hoppas du uppskattade denna artikel om Studenten. Dela gärna artikeln i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap