Singles Day

Vad alla inte vet är att Singles Day är den största shoppingdagen i världen – till och med större än västvärldens Black Friday. Åtminstone om man ser till den försäljning som sker online. I fjol sålde Alibaba, som är den i särklass största e-handelsplattformen i Kina, för nästan 300 miljarder kronor.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Vad är Singles Day?

Det finns flera teorier om hur Singles Day kom till, men fastställt är att helgdagen föddes utifrån universitetskulturen på Nanjing University. Det mest sannolika är att en grupp människor diskuterade om hur trötta de var på att vara singel och kom överens om att den 11 november skulle vara en dag för att fira singelskapet.

Firandet spred sig snabbt mellan olika universitet i Nanjing och med hjälp av sociala medier fick fenomenet en stor uppmärksamhet. Det dröjde inte länge förrän Singles Day var förankrat i samhället och var en del av den kinesiska kulturen.

Singles Day - Världens största shoppingdag
Singles Day – Världens största shoppingdag

Namnet sägs komma från att siffran 1 liknar en ensam person och därav symboliserar den 11/11 (11 november) en grupp med ensamma människor. Numera firas inte enbart singelskapet utan flera andra aktivitet har växt fram så som Blind date-parties och bröllop.

Fenomenet i västvärlden

Efter den enorma tillväxt som shoppingdagen har fått i Kina är det inte konstigt att fenomenet spridit sig till oss i väst. Idag ser du erbjudanden om rabatter på ett flertal stora webbutiker och fysiska kedjor i Sverige, bland annat hos Elgiganten, CDON, Sportamore och Jysk.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Trots ursprunget om att fira singelskapet är dagen främst stor i väst ur ett konsumtionsperspektiv.

Med denna artikeln hoppas jag att du fick svar på frågan om; Vad är Singles day? Dela gärna denna sida på Facebook om du uppskattade artikeln!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap