Annons

Andra advent

Andra advent är en del av den kristna högtiden advent och en nedräkning inför jul. Många förknippar helgdagen med adventsljusstakar och adventsstjärnor samt en generell julkänsla. Inom den kristna kyrkan har dagen en vidare betydelse om att hedra Guds rike.

Andra advent - Den andra söndagen i december
På denna dag tänder vi det andra ljuset i adventsljusstaken

Helgdagen i Svenska kyrkan

Den kristna helgdagen handlar om Guds rike – ett rike som inte är synligt i vår värld utan istället något som kan finnas inom oss. Utan gränser eller hinder förmedlas den kärlek som kan och vill förändra till skillnad från de åsikter och våldsamheter som finns i vår värld. En kärlek som växer allt eftersom vi delar den med varandra.

Läs mer om denna dag i bibeln och om Guds rike.

Stor brandrisk på denna dag

Att tända ljus under advent är inte bara mysigt utan innebär också en fara. Andra advent är, tillsammans med övriga söndagar i december, en av de dagar med hög risk för bränder i våra hem.

En typisk söndag i december innebär dubbelt så stor brandrisk än övriga veckodagar. Detta beror inte på att ljus brinner annorlunda på just dessa dagar utan på att människor är allmänt mer stressade före jul och tända ljus lätt glöms bort.

Tänk på att släcka ljusen om du lämnar rummet eller går hemifrån!

När är andra advent?

Andra advent är en av de fyra söndagarna i advent och infaller alltid den tredje söndagen före julafton. Detta innebär att datumet varierar från år till år men är alltid mellan den 4 – 10 december.

Första adventsöndag den 29 november 2020
Andra adventsöndag den 6 december 2020
Tredje adventsöndag den 13 december 2020
Fjärde adventsöndag den 20 december 2020

I år infaller helgdagen söndagen den 6 december. Dela gärna denna artikel i sociala medier eller skriv en kommentar nedan.

Annons

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 Delning
Copy link
Powered by Social Snap