Första advent

Första advent är en kyrkohelg och markerar starten för ett nytt år i den kristna kyrkans kalender. Utöver detta är advent också en tid för väntan på att fira Jesu födelse. Många förknippar också helgdagen med att vi bland annat tänder det första ljuset i adventsljusstaken och går på julskyltning.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Första advent i Svenska kyrkan

Inom kyrkan handlar denna dag om glädje och fest i Jerusalem där en ny kung förväntades komma. Ett långt förtryck av romarna var snart över och människorna sjöng sånger om en räddning och en bättre tillvaro.

Läs mer om första advent i bibeln och hur Jesus kommer med fred till Jerusalem.

Julskyltning

Julskyltning, eller så kallade skyltsöndagar, har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Begreppet avser de juldekorationer som sattes upp i butikers skyltfönster inför den stora julhandeln. Till en början hade man vanligtvis skyltsöndag de två söndagarna före julafton och senare främst på första advent.

När är första advent?
På denna dag tänder vi det första ljuset i adventsljusstaken

Idag har julhandeln och marknadsföringen av julen tidigarelagts allt mer och det är inte ovanligt att se juldekorationer säljas i butiker redan i slutet av oktober och i samband med Halloween.

När är första advent?

Helgdagen infaller alltid den fjärde söndagen före julafton och talar om för oss att julen står runt hörnet. Det är runt denna tid vi äter julbord tillsammans med arbetskamrater eller vänner, julbakar, lyssnar på julmusik och en allmän julstämning infinner sig i landet.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Första adventsöndag den 1 december 2024
Andra adventsöndag den 8 december 2024
Tredje adventsöndag den 15 december 2024
Fjärde adventsöndag den 22 december 2024

I år infaller helgdagen söndagen den 1 december och detta besvarar frågan om; När är första advent? Dela gärna i sociala medier eller kommentera nedan om du gillade artikeln!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap