När är Black Friday? (2024)

Black Friday har blivit ett relativt välkänt fenomen i Sverige och kommer ursprungligen från USA där dagen markerade startskottet för julhandeln. Idag är Black Friday mest känt för att butiker har kraftigt rabatterade priser och långa öppettider – både fysiskt och på internet.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Den stora shoppingdagen i Sverige

Traditionen fick inte något större genombrott förrän under 2013 då ett flertal svenska butiker uppmärksammade med erbjudanden om nedsatt prissättning. Sedan dess har fenomenet utvecklat sig att bli den enskilt största dagen för handeln i Sverige. Enligt en undersökning av PostNord handlade svenskarna för hela 6,7 miljarder under Black Friday under 2018. Den typ av varor vi mest handlar på rea-dagen är kläder, hemelektronik, skönhet/hälsa och media.

När är Black Friday?
Under de 24 timmarna spenderar vi i genomsnitt 2 635 kr / person

Trots att dagen ses som starten av handeln till jul handlar svenskarna friskt till sig själva. Hela 54 % unnar sig själv något och bara 13 % handlar endast julklappar.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Fenomenet växer sig större och större för varje år och en sak är säker; Black Friday är här för att stanna. I Sverige har dagen till och med utökat till att kallas Black Weekend med ett avslut på måndagen, så kallade Cyber Monday.

Historien bakom namnet

Det finns många teorier om namnets ursprung och en av de mest populära är att det var på denna dag som bokföringssiffrorna förvandlades från röda till svarta. Många ställer sig dock tveksamma till denna förklaring och tror istället att det är ett påhitt för att ytterligare förankra dagen med konsumtion.

Mest sannolikt är istället att namnet härstammar från Philadelphia där det användes för att beskriva det stora trafikkaos som i regel inträffade dagen efter Thanksgiving.

När är Black Friday?

Black Friday infaller alltid dagen efter Thanksgiving (den fjärde torsdagen i november) vilket innebär att datumet varierar från år till år, dock alltid mellan den 23 och 29 november. Dagen är ingen helgdag i sig men många i USA anser det vara en klämdag på grund av ledigheten kring Thanksgiving.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

I Sverige är dagen en helt vanlig arbetsdag för de flesta och många butiker har Black Friday-erbjudanden så som Cervera, Lyko, Bubbleroom, Guldfynd, KitchenTime och Webhallen.

2024fredag den 29 november
2025fredag den 28 november
2026fredag den 27 november
2027fredag den 26 november
2028fredag den 24 november

Ovan listas de datum då Black Friday infaller de kommande åren så att du redan nu kan lägga in i kalendern och vara redo för den stora shoppingdagen.

Med detta hoppas jag att du fått svar på frågan om; När är Black Friday? Dela gärna artikeln i sociala medier eller visa din uppskattning med en kommentar nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap