Internationella piratdagen

Den internationella piratdagen, även kallad Talk Like a Pirate Day, grundades 19 september 2002 av vännerna John Baur och Mark Summers. Idéen till högtiden föddes dock tidigare än så, närmare bestämt år 1995.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hur den internationella piratdagen kom till

Den internationella piratdagen uppkom av en slump när de två vännerna John och Mark spelade squash den 6 juni 1995. Anledningen till att de spelade squash var mest för skojs skull och aningen ur ett hälsoperspektiv.

Under matchens gång började vännerna plötsligt kasta ur sig piratfraser när de slog till bollen med sina rackets. Allting startade med ett ”Arrr!” och ingen av dem vet än idag vem av vännerna som började. Det ena ledde till det andra och i slutet av matchen talade de enbart till varandra som pirater.

Internationella piratdagen
På internationella piratdagen kan man klä ut sig till pirat!

Efter matchen gick det upp för vännerna att allt hade blivit så mycket roligare när de använde piratfraser och därav bestämde de att världen behövde en internationell piratdag (Talk Like a Pirate Day). Då den 6 juni redan var förknippad med D-dagen behövde de komma på ett nytt datum för högtiden – ett datum som inte redan firades av något annat. Mark kom att tänka på dagen då hans ex-fru fyllde år; den 19 september och detta fick bli den nya dagen för högtiden.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hur högtiden fick sin spridning

Mellan 1995 och 2002 firade John och Mark internationella piratdagen ensamma med sin vän Brian Rhodes. En dag i 2002 råkade John få tag i Dave Barrys e-postadress – en känd humoristisk krönikör, författare och vinnare av Pulitzer by-God priset. På vinst eller förlust skickade vännerna ett mejl och berättade om sin nya högtid samt erbjöd Dave att bli den officiella talesmannen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Efter några dagar fick de svar och i början september samma år skrev Dave om Talk Like a Pirate Day i sin kolumn i den lokala tidningen.

Detta var startskottet för en global ny högtid.

Hur firas internationella piratdagen?

Poängen med den internationella piratdagen är att man ska prata som en pirat. Utöver detta är det många som firar piratdagen genom att klä ut sig till en pirat. Det finns till och med butiker som ibland ger bort gratis glass till de gäster som klätt ut sig till pirat den 19 september.

Nu vet du vad den internationella piratdagen är, hur den uppstod och hur den firas – hoppas du gillade artikeln! Dela gärna i sociala medier eller kommentera nedan.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap