Surströmmingspremiär 2024

När det kommer till surströmming finns det i regel två läger; antingen älskar du- eller avskyr det. Oavsett vilket av dessa läger du ställer dig till finns det vissa traditionella regler att förhålla sig vid en surströmmingspremiär.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Vi tar det från början:

Vad är surströmming?

Surströmming är en fermenterad fisk som konserveras genom jäsning i saltlake (saltat vatten). Processen går i regel till genom att fisken först tvättas noggrant, rensas, saltas och läggs i öppna tunnor. I dessa ska strömmingen därefter låtas jäsa i ungefär sex till åtta veckor till att de slutligen läggs på konservburkar för handel.

Surströmmingspremiär
På grund av sin starka och säregna doft är surströmmingen känd över hela världen

Till en början var surströmming en vanligt förekommande maträtt bland de fattiga i Sverige. Det var inte förrän under 1800-talet som traditionen började röra sig uppåt bland samhällets klasser och surströmmingen förvandlades till en festmåltid. Idag finns det till och med en helt egen surströmmingsakademi för de som tycker om delikatessen.

När det är dags för surströmmingspremiär är det dock inte bara fisken som står på menyn utan även de klassiska tillbehören som består av tunnbröd, potatis, västerbottenost och röd eller gul lök. Till detta serveras vanligen drycker i form av öl och snaps.

Surströmmingspremiär – När är det?

Fram till 1998 var premiären för surströmming lagstadgad till den tredje torsdagen i augusti enligt Livsmedelsverkets kungörelse om fiskvaror. Anledningen var att myndigheterna ville kontrollera att fisken inte var för dåligt jäst eller omogen innan den gick ut till handel.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Numera finns det ingen lag som bestämmer när surströmmingspremiären ska infalla men många tillverkare förhåller sig fortfarande till den gamla traditionen om den tredje torsdagen i augusti.

Sammanfattningsvis; om du är en av de som tycker om surströmming är det dags att ladda inför surströmmingspremiär torsdagen den 15 augusti 2024.

Kommentera eller dela gärna om du uppskattade artikeln!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap