Vad betyder advent?

Det är runt denna tid på året som vi gräver fram den stora jullådan från förrådet med julpynt, tomtar och adventsljusstakar. Kanske har du redan börjat pynta och förberedelserna inför julen är igång.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Adventstiden är en tid av väntan och en nedräkning inför julen – men alla vet inte dess egentligen innebörd och ställer sig frågan:

Vad betyder advent?

I denna artikel reder vi ut vad ordet betyder och decemberperiodens historik.

Ordets betydelse

Ordet advent bottnar i det latinska ordet adventus vilket betyder ankomst. I en något mer avancerad form läggs Domini till efteråt vilket får den fullständiga innebörden; Herrens ankomst.

Vad betyder advent?
Adventsljus

Många förväxlar betydelsen av ordet advent med det som sker under perioden – vi väntar på att någon ska komma. Detta är alltså felaktigt och ordet i sig har inget med väntan att göra.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Advents historia

Högtiden har, likt påsk, sina rötter i en fasta – julfastan. Denna fasta omfattades av en period om 40 dagar och sex söndagar. Anknytningen till fasta har sedermera suddats ut något för att istället symbolisera en väntan inför firandet av Jesu födelse i Betlehem. I samband med detta förkortades också perioden till fyra veckor och fyra adventssöndagar.

Advent innebär en väntan på Jesu födelse och ankomst
Jesu födelse i Betlehem

I den Svenska kyrkan symboliserar varje söndag och advent en händelse i Jesus liv.

Ett nytt kyrkoår

Den Svenska kyrkans kyrkoår följer inte det vanliga kalenderåret utan bestäms för närvarande i 2003 års evangeliebok. Med detta sagt är advent inte bara en tid om väntan på Jesu födelse utan den första adventssöndagen, första advent, markerar också starten på det nya kyrkoåret.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Heldagen infaller alltid söndagen mellan den 27 november och den 3 december.

Hoppas du uppskattade artikeln och fick svar på frågan om vad advent betyder. Dela gärna i sociala medier eller skriv en kommentar nedan!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap