Nutelladagen

Som pålägg, i bakverk eller direkt ur burken – hur du äter den är oväsentligt. Den goda hasselnötskrämen, Nutella, har producerats i över 70 år och är älskad av människor i hela världen. Så älskad att den till och med firas på en helt egen dag, nämligen Nutelladagen, eller Nutellans dag som den också kallas.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Från hasselnöt till ljuvlig kräm

Redan 1946 föddes idén till vad som idag är en världsomspännande och mycket omtyckt produkt. Till en början fanns det ingen krämighet utan hasselnötsmassan formades istället till en limpa som kunde skivas till bröd. Den kallades då för Giandujot och skapades av den italienska konditorn Pietro Ferrero.

Först fem år senare, 1951, blev produkten krämig och bredbar. Den ändrade då också namn till SuperCrema.

Nutelladagen den 5 februari

Nötkrämen skulle därefter komma att förändras och förbättras en tredje gång innan slutprodukten blev vad vi idag kallar Nutella. Denna gång efter en tids tankeverksamhet av skaparens son, Michele Ferrero, under mitten av 60-talet.

Framgången var ett faktum och det goda frukosttillbehöret spred sig från Italien till många länder runt om i världen. Idag tillverkas nötkrämen i stora mängder och är vanligt förekommande i många hem. Den finns också i flera olika utformningar och används bland annat flitigt i olika bakverk.

Den internationella nutelladagen

Nutelladagen grundades av den amerikansk-italienska bloggaren Sara Rosso. Under en resa till Italien, i mitten av 90-talet, upptäckte hon nötkrämen när den serverades i samband med en frukost. För Sara blev Nutella omedelbart en favorit och lika synonymt med Italien som pizza och glass.

Men hemma i USA fann hon inget spår av nötkrämen.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Tillsammans med en bloggkollega bestämde hon sig då att skapa en egen dag för Nutella – ett sätt att uppmärksamma och få fler att prova produkten. Fenomenet blev snabbt en succé och nutellans dag firades över hela världen.

Fram till 2015 drev Sara den officiella sajten på egen hand och togs därefter över av tillverkaren själv. Varje år utses en ambassadör som arbetar för uppmärksamma människor om att Nutella-dagen finns.

När är nutelladagen?

Nutelladagen infaller den 5 februari.

Temadagen har funnits sedan 2007 men blev först officiell 2015 då Ferrero, företaget bakom Nutella, tog över rodret. Dagen firas för att uppmärksamma hasselnötskrämen, inte minst för de som aldrig provat den tidigare.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Ifall du uppskattade denna artikel – dela gärna i sociala medier, följ oss på Facebook eller gå med i vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap