Semikolonets dag

Semikolonet är ett finurligt litet tecken som funnits med ett bra tag i vår typografi. Trots detta används skiljetecknet sällan i text, och i de få undantag vi ser dem är de vanligtvis en del av en emoji. Många är osäkra på hur just semikolonet ska användas i en meningsuppbyggnad och varför inte passa på att lära sig detta på Semikolonets dag?

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Inte bara en del av emojis

Idag förekommer semikolonet sällan i text och beror ofta på okunskapen om hur det ska användas. Denna artikel ämnar förklara detta på ett enkelt sätt.

Såhär står det i Svenska Akademiens ordbok om skiljetecknet:

Ett skiljetecken (;) som fungerar som en sorts mellanting mellan punkt och komma

Tecknet definieras alltså som större än kommat och mindre än punkten. Med andra ord ska det användas när ett komma känns för svagt och en punkt för stark. Detta blir ett sätt att visa på sambandet mellan två satser utan att bryta dem med en punkt.

Semikolonets dag den 6 februari

Ett exempel kan vara: De skulle spela en runda minigolf; alla utom Åsa dök upp.

Ett annat sätt att använda skiljetecknet är när man vill särskilja grupper i en uppräkning (Svenska skrivregler, ISBN 978-91-47-08460-9): Efter minigolfen handlade de i kiosken som sålde: godis, läsk, kulglass och mjukglass; tobak och kvällstidningar.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Någon som flitigt använde skiljetecknet var August Strindberg, men efter hans tid har förekomsten av semikolon minskat stort. Idag ser vi för det mesta bara semikolonet i samband med att känslouttryck beskrivs i text – med så kallade emojis.

När är semikolonets dag?

Semikolonets dag infaller den 6 februari.

Anledningen till att semikolonet firas på just denna dag beror på att det är den italienska formgivaren och boktryckaren Aldo Manuzios dödsdag. Det sägs att Manuzio är semikolonets skapare och att han uppfann skiljetecknet redan år 1494 – alltså mer än 500 år sedan!

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Semikolonets dag firas för att uppmärksamma det bortglömda skiljetecknet och sprida kunskapen om hur det används. Ett sätt att hylla dess skapare är att använda tecknet på just ett korrekt sätt.

Om du uppskattade denna artikel om Semikolonets dag – dela gärna i sociala medier eller gå med i vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap