Internationella tvillingdagen

Det sägs att tvillingar delar ett speciellt band – en sammankoppling som andra inte förstår. Att vara tvilling är nämligen väldigt unikt. Bara 1,4 procent, på ett ungefär, av alla graviditeter leder till flerbarnsbörd i Sverige. Givetvis är detta något att fira stort och det gör vi på den internationella tvillingdagen i februari.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

En tvilling är unik

Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av den finska föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningen agerar som en huvudorganisation för ett flertal regionala föreningar vars fokus är så kallade flerlingsfamiljer. Med detta avses en familj där en graviditet lett till födseln av tvillingar, trillingar eller fyrlingar.

Internationella tvillingdagen den 2 februari

Den huvudsakliga uppgiften är att stödja de mindre organisationerna och att stärka de familjer med en flerbarnsbörd. Den internationella tvillingdagen är ett led i just detta – att uppmärksamma och främja en tvillings unika personlighet. Trots att tvillingar ibland kan se likadana ut är de sin egen individ och ska inte betraktas som en enhet.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Fördelar med att vara tvilling

Enligt en studie av Anders Hjern på Karolinska Institutet/Stockholms Universitet finns det flera fördelar med att vara tvilling. Bland annat kunde man se att tvillingar är:

  • Mindre våldsbenägna: Risken att en tvilling döms för ett våldsbrott är hela 21 procent lägre än en icke-tvilling.
  • Bättre akademiskt förberedda: En tvilling har generellt sett bättre betyg i nionde klass än en icke-tvilling.

I en artikel av SVT spekulerar Anders Hjern om att tvillingar kanske döms mindre i våldsbrott på grund av att de är mer empatiska:

När det gäller våldsbrotten så föreställer jag mig att det har att göra med den sociala träning som det innebär att vara tvilling – att man kanske blir mer empatisk än andra.

I den omfattade studien deltog 13 400 tvillingar som vuxit upp tillsammans under perioden 1973 – 1981.

När är internationella tvillingdagen?

Den internationella tvillingdagen infaller den 2 februari.

Temadagen har sedan 2010 uppmärksammats i Finland och har därefter spridit sig till Sverige. På denna dag uppmärksammas familjer med flerbarnsbörd och understryker en tvillings egen individ.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Om du uppskattade artikeln – dela gärna i sociala medier, följ oss på Facebook eller gå med i vårt nyhetsbrev nedan för tips om kommande helg- och temadagar.

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap