Pannkaksdagen

Den traditionella desserten efter ärtsoppan på torsdagar, som mellanmål eller en helt egen måltid. Pannkakan är en maträtt som många kan relatera till oavsett hur den äts eller i vilken form den serveras. Detta är självklart något som är värt att fira och det gör vi på Pannkaksdagen, eller pannkakans dag som den också kallas.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Den internationella pannkaksdagen

Pannkakans dag firas inte bara i Sverige utan i många delar av världen – främst i engelsktalande länder. Dagen motsvarar Fettisdagen, dagen då vi äter semlor, och är särskilt stor i England där den kallas Pancake Day eller Pancake Tuesday.

Internationella pannkaksdagen den 25 februari

Något som är vanligt på den internationella pannkaksdagen i Storbritannien är så kallade pannkakslopp: en sorts löpartävling med pannkakstema.

Den mest kända tävlingen anordnas i Olney, Buckinghamshire där de tävlande måste vara bosatta kvinnor i staden som är 18 år eller äldre. Tävlingen går ut på att springa ett ca 380 meter långt lopp och ”vända” en pannkaka i en stekpanna vid start- och målgång.

Traditionen sägs sträcka sig tillbaka så långt som till mitten av 1400-talet och det finns flera teorier om dess upphov. En av dessa berättar om hur en hemmafru rusar till kyrkan, med en pannkaksfylld stekpanna i handen, efter att ha hört kyrkklockan klämta. Huruvida detta stämmer och ledde till att pannkakans dag inrättades låter vi vara osagt.

Det klassiska receptet på pannkakor

Ingredienserna i pannkakor är något som de flesta brukar ha hemma. I det klassiska receptet för fyra personer behöver du:

  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 3 msk smör
  • ½ tsk salt

Så här gör du

Börja med att blanda vetemjöl och salt i en stor bunke. Mät upp hälften av mjölken (3 dl) och vispa ihop det med mjölet och saltet. När smeten har blivit slät tillsätter du äggen och resterande delen mjölk. Låt svälla i ca 20 minuter.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Hetta upp stekpannan och smält hälften av smöret för att slutligen vispa ner det i smeten. Använd återstående smör till att steka pannkakorna.

Tips: Se till att stekpannan är tillräckligt varm innan du steker pannkakorna och vänd inte för tidigt.

Observera att antalet personer som pannkakorna räcker till varierar eftersom alla äter olika mycket.

Tillbehör

Vilket tillbehör som serveras tillsammans med pannkakor kan ofta variera. Traditionellt sett, som dessert till ärtsoppa, serveras pannkakor med sylt och grädde. I andra sammanhang är det också vanligt med glass, strösocker, lönnsirap, Nutella och färska bär eller färsk frukt.

När är pannkaksdagen?

Dagen firas på samma dag som fettisdagen och har sitt ursprung i England där man äter just pannkakor istället för semlor. Att båda två innehåller ägg, mjölk och smör är troligtvis ingen slump då man förr i tiden ville göra sig av med fet mat innan fastan.

Annons

Artikeln fortsätter nedan

Pannkakans dag är alltså rörlig och inträffar 47 dagar före påsk.

I år (2024) infaller pannkaksdagen den 13 februari.

Om du uppskattade denna artikel om pannkakans dag – dela gärna på Facebook. Vad äter du till dina pannkakor? Kommentera nedan med ditt favorittillbehör!

Nyhetsbrev

Bli påmind om kommande helg- och högtidsdagar, få tips om populära temadagar - missa aldrig en dag att fira igen! Läs mer »Genom att anmäla dig till nyhetsbrevet godkänner du vår integritetspolicy.

2 reaktioner på ”Pannkaksdagen”

    1. Eller den sylten som serverades till pannkakor eller våfflor på Helsingborgs 700-års jubileum.
      Har letat länge efter den 😪

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Copy link
Powered by Social Snap